2024. április 23. - Béla

Ellentmondások a Fidesz tandíj-koncepciójában

Újabb ellentmondásokra hívta fel a figyelmet a Fidesz tandíj-koncepciójában Tatai-Tóth András szocialista képviselő keddi budapesti sajtótájékoztatóján.
2008. február 12. kedd 12:50 - Hírextra

Az Országgyűlés oktatási bizottságának tagja felidézte, hogy noha Orbán Viktor 1998-ban eltörölte a Mádl Ferenc által törvénybe iktatott, Bokros Lajos által bevezetett néhány ezer forintos tandíjat, de kormányzása alatt megduplázta a költségtérítéses képzésben részt vevők arányát. Így 60-70 ezerrel többen fizettek több százezer forintos tandíjat - mondta.

A szocialista képviselő szerint az sem igaz, hogy a szegények kiszorulnának a felsőoktatásból, ma ugyanis éppen a rosszabb sorsúak kerülnek tandíjas, költségtérítéses képzésbe, ahol a képzési költségek 60-70 százalékát kell fizetni.

Nem mondja el a Fidesz, hogy érvényes népszavazás esetén a most 60-70 százalékos költségtérítés 100 százalékos lesz - mondta. Az érvényes referendum után csak kétféle hallgató lesz: aki a képzési költségekhez nem járul hozzá, illetve, aki annak teljes összegét fizeti. Ez pedig azzal járhat, hogy átlagosan 50 százalékkal kell emelni a költségtérítések összegét.

Tatai-Tóth András szerint nincs tartható érv "az orbáni tandíj-politika" mellett, a népszavazási kérdés pusztán hatalmi játék.

A kormánypárti politikus "a magyar ifjúság elleni bűnnek" nevezte a 98-as tandíjdöntést, amely mögött nem volt szakmai tartalom. Úgy vélte, tönkreteszi a magyar felsőoktatást, "gyermekeink valóságos érdeke ellen tesz, aki bedől a farizeus orbáni politizálásnak".

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását