2024. április 18. - Andrea, Ilma

Vita a 64 éves kismama körül

Rövidesen kislányával együtt hazaengedik azt a német "kismamát", aki néhány nappal ezelőtt a bajorországi Aschaffenburgban 64 évesen hozta a világra első gyermekét.
2007. december 5. szerda 16:49 - Hírextra

A klinika szerdai közleményében megerősítette, hogy anya és lánya teljesen egészségesek, így hazaengedésüknek semmi akadálya nincs. Az eset ugyanakkor óriási szakmai és etikai vitát váltott ki a német orvosi társadalomban, s meglehetős többségben voltak az ilyen idős korban történő szülést elítélő vélemények.

Az asszonyt külföldön termékenyítették meg egy fiatal nő által adományozott petesejttel, amelybe saját, hasonló korú férje spermáit fecskendezték. Németországban ugyanis tilos petesejtet adományozni. Az asszonynak korábban soha nem volt terhessége, korábban több alkalommal is elvetélt. Első gyermeke az említett módon múlt hét csütörtökén, császármetszéssel született.

Az eddigi rekordot egy 67 éves spanyol nő tartja, aki az elmúlt év végén - hasonló módon - ikreknek adott életet. A statisztikák szerint ő volt a legidősebb asszony, aki a világon eddig gyermeket szült.

Németországban szinte mindenki fejet hajt a 64 éves édesanya kitartása előtt, s hasonlóan örül annak, hogy a kislány egészséges. Ennek ellenére tekintélyes orvosok számos fenntartást fogalmaztak meg. Az úgynevezett reprodukciós orvostudományokkal foglalkozó németországi központ igazgatója például annak a nézetnek adott hangot, hogy ez a terhesség egyfajta visszaélést jelent az orvostudomány terén elért haladással. A hasonlóan idős kori szülés egyáltalán nem szolgálja az újszülött gyermek érdekeit - hangoztatta Ulrich Hilland.

Hilland szerint a szülők kötelessége, hogy törődjenek gyermekeikkel. "Egy 64 éves édesanya esetében azonban erősen kérdéses, hogy az elkövetkező években - a gyermek felnőtté válásáig - miként tud eleget tenni ennek a követelménynek. Az igazgató ugyanakkor amellett foglalt állást, hogy a petesejt-adományozást Németországban is tegyék lehetővé, azonban orvosi szempontból vezessenek be egyfajta korhatárt. Ebből kiindulva a 45. életévre tett javaslatot, hozzátéve, hogy 50 év felett erre már semmilyen körülmények között nem kerülhetne sor. Szavai szerint "etikai szemszögből" más nem támogatható.

A nyilatkozó németországi orvosok túlnyomó többsége ugyanakkor rámutatott arra is: a hasonló korú édesanyától született gyermekek súlyos fejlődési rendellenességek kockázatainak vannak kitéve. Hangoztatták továbbá, hogy a gyermeknek édesanyára és nem nagymamára van szüksége. Nem könnyű egy gyereknek együtt élni azzal, hogy édesanyja úgy néz ki, mintha nagymamája lenne, ráadásul úgy is gondolkozik. A későbbiekben pedig egyre inkább a felnövekvő gyermek "terhévé" válik.

Ami a konkrét németországi eset részleteit illeti, a 64 éves hölgy értesülések szerint egy Németországban letelepedett török nemzetiségű személy. A kislány a 38-ik héten - a tervezettnél 2 héttel korábban - jött a világra. Az aschaffenburgi klinika közleményben szögezte le: a terhesség létrejöttében sem közvetlenül, sem közvetve nem segédkezett.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását