2024. április 26. - Ervin

Több pénzt a mentőknek

A Fidesz-KDNP azt javasolja, hogy az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) jövő évi költségvetési támogatása kétmilliárd forinttal emelkedjen - mondta Szijjártó Péter szerdán Budapesten.
2007. december 5. szerda 13:11 - Hírextra

A kétmilliárdos plusztámogatást jelentő módosító javaslatot a Fidesz és a KDNP parlamenti képviselői kedden nyújtották be az Országgyűlésnek - közölte a Fidesz szóvivője sajtótájékoztatón.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: biztosítani kell a mentőszolgálat működőképességének megőrzését. Mint mondta, fontos, hogy ez a most javasolt támogatás beépülne a mentőszolgálat költségvetésébe. Kérdésre válaszolva közölte: igaz, hogy a kormány is biztosított az idén a mentőszolgálatnak egy rendkívüli, kétmilliárd forintos támogatást, ám az nem épült be a szervezet büdzséjébe.

Az ellenzéki párt szóvivője kitért arra, hogy az Országgyűlés a jövő héten kedden szavazhat erről a módosító javaslatról, amelynek elfogadása esetén az összeget januártól kapná az OMSZ.

Szijjártó Péter emlékeztetett arra, hogy tavaly októberben 150, decemberben pedig további 300 dolgozójától kellett megválnia a szervezetnek. Ezt követően idén szeptemberben kifizetési és létszámfelvételi stopot rendelt el a szaktárca. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy a költségvetési előterjesztésben a kormány egy milliárd forintos elvonást indítványozott az OMSZ-nél.

A mentőszolgálatnál a legújabb létszámstop már azt veszélyezteti, hogy minden esetben időben ki tudjanak érni egy beteghez - fogalmazott Szijjártó Péter.

A képviselő szerint az európai demokrácia történetében példátlan, hogy egy kormány "folyamatosan, tudatosan és sorozatosan" olyan döntéseket hozzon, amelyek "közvetlenül veszélyeztetetik az emberek életét". Hozzátette: az OMSZ-t érintő döntésekkel a szaktárca emberéleteket veszélyeztet.

A szóvivő szerint furcsa, hogy a mentőszolgálat dolgozói nem vállalhatnak túlórát, pedig a szolgálat ellátási kapacitási problémákkal küszködik a szolgálat. Eközben az Egészségügyi Minisztérium számár az a fontos, hogy több tízmillió forintból saját magát reklámozza - jegyezte meg Szijjártó Péter, aki ezt a pénzt a légimentés feltételeinek javítására, a hangárok fűtésére fordítaná.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását