2024. április 19. - Emma

A dundi babák jobb kedéllyel bírnak

Boldogabbak a jó húsban lévő bébik: a kisebb súllyal született babák a későbbiekben hajlamosabbak a depresszióra és a szorongásra, mint kövérebb társaik - állítják kanadai és brit tudósok. Kutatások szerint az anyaméhben tapasztalható rossz körülmények, m
2007. december 5. szerda 11:15 - Hírextra
A kanadai és brit orvosok vizsgálatában 4600 ember vett részt, mindegyikük 1946-os születésű, a tanulmány 40 év kutatásait öleli fel. "Arra a következtetésre jutottunk, hogy még a depresszió és a szorongás enyhébb formáival küszködők is kisebb súllyal születtek, mint azok, akiknek mentális egészsége rendben van" - olvasható a kutatás vezetője által kiadott közleményben. Minden jel szerint összefüggés van a két dolog között - állítja Ian Colman, az Albertai Egyetem professzora. Minél kisebb súllyal születik valaki, annál valószínűbb, hogy kedélyállapotbéli rendellenességekkel fog küszködni élete során - mondják a kutatók.

Colman szerint lehetséges, hogy a sokat idegeskedő kismamák stresszhormonjai a méhlepényen keresztül átjutnak a magzatba. "Amennyiben helytálló az elméletünk, kiderülhet, hogy stresszhelyzetben a kisebb súllyal születettek nagyobb valószínűséggel kezdenek el szorongani vagy lesznek depressziósak. Meglepő módon az is kiderült, hogy a gyengébb idegzetűek olyan mérföldkövekhez, mint a felállás és a járás is később értek el kisbabaként, mint a mentálisan kiegyensúlyozottabbak" - mondta el Colman.

A soványka kisbabák védelmében szólva a professzor elmondta: nem az jelenti a problémát, ha valaki kis súllyal született, hanem az, hogyha a méh rossz működése miatt született kis súllyal.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását