2024. április 25. - Márk

Verhofstadt próbálkozhat

A leköszönő belga miniszterelnök, Guy Verhofstadt egyfajta tanácsadói szerepet kapott II. Albert királytól, hogy térképezze fel, mi módon lehetne életképes kormányt alakítani. Az elmúlt hétvégén Yves Leterme flamand kereszténydemokrata politikus visszaadt
2007. december 4. kedd 08:52 - Hírextra
Nem sikerült meggyőznie ugyanis vallon testvérpártját az államreform továbbviteléről, ezért megszakította a koalíciós tárgyalásokat.Verhofstadt, a flamand liberális ex-miniszterelnök megbízatása hangsúlyozottan nem kormányalakításra szól, csupán a lehetőségek felkutatására, miként lehetne kikerülni az idestova fél esztendeje tartó válságból.

Egyúttal II. Albert belga király kibővítette a távozó kormány jogkörét. Eddig csak azokban a kérdésekben volt joga ugyanis dönteni, amelyek még a választások előtti időkben keletkeztek. Most aktuális, igen sürgető ügyeket is napirendre vehetnek, de ez még mindig nem éri el egy ügyvivő kormány hatáskörét.

A Belga Központi Bank korábban figyelmeztette az ország politikai elitjét, hogy a politikai vákuum ebben az évben 2,5 milliárd euró bevételtől fosztja meg az országot, mert a már elhatározott adóreformot nem tudják konkrét intézkedésekre váltani.

Brüsszeli megfigyelők szerint, amennyiben Verhofstadt kísérletét sem követi siker, új választások kiírására kell számítani. Az ország tehetősebb északi fele, Flandria messzemenő, fiskális autonómiát is tartalmazó államreformot sürget, ezt azonban a szegényebb és ezért a leszakadástól félő Vallónia visszautasítja.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását