2024. május 14. - Bonifác

Még nincs álláspontjuk

A köztársasági elnök ombudsman-jelöltjeiről egyelőre egyik parlamenti párt sem alakította ki a hivatalos álláspontját, ám arra ígéretet tettek Sólyom Lászlónak, hogy mielőbb döntést hoznak.
2007. december 4. kedd 12:13 - Hírextra

A frakciók képviselői azt követően nyilatkoztak, hogy az államfő kedden a Sándor-palotában bejelentette: Nagy Boldizsár nemzetközi jogászt jelöli a jövő nemzedékek ombudsmanjának, és javasolja Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos újraválasztását.

Arra a kérdésre, mikor dönthet a jelöltek ügyében az MSZP képviselőcsoportja, Lendvai Ildikó frakcióvezető az MTI-nek azt mondta, nem szabtak maguknak határidőt. Megjegyezte: a frakciók általában a hét elején szoktak ülésezni.

A szocialista politikus saját véleményeként azt mondta, továbbra sem tartja kívánatos eljárásnak, hogy egy parlamenti funkcióra történő jelölés előtt az államfő nem egyeztet előre a frakciókkal. Megjegyezte ugyanakkor, hogy döntése során nem a jelölési eljárásról alkot majd véleményt a szocialista frakció, hanem a jelöltek személyéről.

Répássy Róbert, a Fidesz frakcióigazgatója arról beszélt, hogy igyekeznek még ezen a héten kialakítani álláspontjukat a két jelölt kapcsán. Utalt arra, hogy a házbizottságban a pártok a december 17-ei ülésnapra tervezték az ombudsmanok megválasztását, ám előtte még az illetékes bizottságokban is meg kell hallgatni a két biztosjelöltet.

A fideszes képviselő hangsúlyozta: tudomásul veszik a köztársasági elnök jelölési eljárását, a korábbi biztosválasztásokat ugyanakkor nagyban segítette, hogy a frakciók előzetesen tudtak egyeztetni a jelöltekről, így nem kellett fiaskótól tartani. Répássy Róbert bízik abban, hogy a két jelölt el tudja nyerni a parlament kétharmados többségének bizalmát.

Gusztos Péter, az SZDSZ frakcióvezető-helyettese azt mondta, a liberális képviselőcsoport jövő hétfői ülésének napirendjén szerepel az ombudsmanjelölés kérdése. Mint mondta, ígéretet tud tenni arra, hogy döntést hoznak. Gusztos Péter közölte: mindent megtesznek azért, hogy még az idén, karácsony előtt megszülessen a döntés.

Az SZDSZ képviselője személyes véleményeként megjegyezte: az államfő két olyan jelöltet állított, aki megfelel az ombudsmani tisztség betöltőivel szembeni alapvető elvárásoknak. Ezek közé sorolta a magas szintű felkészültséget, valamint azt a személyes alkalmasságot, ami képessé teszi őket az "egyszemélyes intézményi poszt" megfelelő súly és tekintély melletti betöltésére.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását