2024. április 28. - Valéria

Milyen autót szeretett James Bond?

Elegáns pengeváltásra adott okot a híres Bond-autók gyártói között az Ian Fleming századik születésnapja alkalmából megjelent új James Bond-regényben feltűnő jármű: most akkor a Bentleyért vagy az Aston Martinért rajongott jobban a 007-es brit titkos ügyn
2008. május 31. szombat 15:11 - Hírextra
Fleming 14 kémregényt szentelt Bondnak, Az ördög táncba visz (Devil May Care) című, 15. Bond-kötetet Sebastian Faulks írta a fiatalon elhunyt szerző örököseinek megbízásából. A könyv világszerte szerdán került a boltokba.

Faulks az új sztoriban az ügynököt kétüléses Bentley kabrióba ültette, amelyet néha R-típusú Continentalra cseréltetett vele.

"Történelmi távlatból nézve nagyon kedves, hogy James Bond Bentleyket vezet a könyvekben" - mondta Richard Charlesworth, a Bentley Motors cég képviselője, megemlítve, hogy maga Fleming is rajongott a márkáért, annyira, hogy ő is azt vezette. Ez persze nem is csoda, hiszen akkoriban élt, amikor a Bentley-testvérek számos autóversenyt nyertek.

"Fleming megfogalmazásában Bond mondhatni szerelmi viszonyt folytat a Bentley autóival, s azokat szinte fontosabbnak tekinti, mint a meghódított nőket" - idézte a BBC jelentése a cégtől megszólaló illetékest.

Ez a "provokáció" azonban természetesen nem maradhatott válasz nélkül az Aston Martin vezetője részéről:
"Ki akarta volna elolvasni a könyvet? A film teremtette meg James Bond hírnevét" - replikázott Ulrich Bez vezérigazgató, hozzátéve, hogy "a mozis változatokban a 007-esnek a legjobb brit márka jár, amely természetesen nem más, mint az Aston Martin."

A novemberben debütáló Quantum of Solace című Bond-kalandban is Astonnal száguldozik a Daniel Craig alakította ügynök.

Kilóg a lóláb, így értékelte Bez a kipattant vitát: a konkurencia nyilván szeretne a helyükben lenni.
Charlesworth persze könnyedén kivédte a vágást, mondván: egy szalmaszálat sem tettek keresztbe, hogy bekerüljenek a filmbe, és azt a szurkálódást is megengedte magának, hogy kijelentse, a Bentley bezzeg nem fizet azért, hogy jelen legyen a regényben. (Igaz, hogy a kiadó rendelkezésére bocsátottak egy klasszikus modellt a könyv reklámozása céljából.)

Bez azzal hárított, hogy az Aston Martin sem adott ki pénzt azért, hogy megjelenjen a filmben. (És valóban, ezt ma már inkább "product placement"-nek nevezik, ami azért nem kevésbe kerülhetett a cégnek.) Mindenesetre leszögezte, hogy "a szerelmesek nem fizetnek egymásnak".

Azért ez a szerelem nem volt mindig ilyen felhőtlen - emlékeztetett a brit sajtóorgánum -, a Casino Royale-ban például egy Mondeo volánja mögött tűnt fel a jóképű ügynök.

És a korábbi filmekben is kipróbált már jó néhány márkát: még olyan amerikaiakat is, mint a Lincoln Continental, a For Galaxie 500 vagy a Chevrolet Impala.

Az egyik leghíresebb járműve pedig az a Lotus Esprit volt, amely alkalomadtán tengeralattjáróvá tudott változni.

A Polipkában Alfa Romeót lopott, és egy sor BMW-t is vezetett. Az Oroszországból, szeretettel című epizódban pedig még egy Bentleybe is beült, igaz, csak rövid időre.

Fleming halála után a híres ügynök történetének folytatásával próbálkozó írók is gyakorta lecserélték a Bentleyt: talán John Gardner ment a legmesszebbre, aki egyenesen Saabba kényszerítette Bondot.

Maga a közel ötven éve elhunyt szerző így vélekedett a témáról: "Bond saját autója mindig egy Bentley volt. Az Aston Martin az MI6 (a brit titkosszolgálat) autóparkjába tartozott".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását