2024. április 19. - Emma

Neutronkutató központ Debrecenben?

Magyarország Debrecent javasolja az Európai Neutronkutató Központ helyszínének - jelentette be Kóka János gazdasági-és közlekedési miniszter egy vasárnapi sajtótájékoztatón. Hazánk Spanyolországgal és Svédországgal van még versenyben az Európában egyedülá
2007. december 2. vasárnap 20:03 - Hírextra
Arról, hogy hol valósulhat meg a beruházás, 6-12 hónapon belül születhet uniós döntés.A központ 2017-ben kezdené meg működését és több ezer kutatónak adna munkát, de jelentőségét növelné az is, hogy újabb beruházásokat is vonzana maga után.

A neutronkutató központ megépítése egy közös európai technológiai és innovációs cél, amellyel Európa a világ élvonalába kerülne. A világon jelenleg Japánban és az USA-ban végeznek hasonló kutatásokat, a tervezett központ Európa legnagyobb kutatásfejlesztési projektje - mondta Kóka János.

A magyarországi helyszín kiválasztására a kormány két szakaszból álló pályázatot írt ki, a második fordulóba Debrecen és Székesfehérvár kapott meghívást, végül szoros versenyben a cívis város győzött, így a Hajdú-Bihar megyei székhelyet javasolja Magyarország helyszínnek. Azt, hogy a beruházás mennyibe kerülne, egyelőre nem lehet tudni, csak annyit, hogy a svédek 1,4 milliárd euróból valósítanák meg a beruházást, Magyarország pedig megpróbál ez "alámenni". Azt sem lehet egyelőre tudni, hogy az ország mennyi részt állna a beruházásból, de az biztos, hogy több más érdeklődő országgal együtt "társfinanszírozásban" oldanák meg.

Kósa Lajos, Debrecen polgármestere a vasárnapi sajtótájékoztatón kiemelte, hogy Debrecent több nagy nemzetközi vállalat is választotta már helyszínnek, infrastrukturálisan és tudás szempontjából is megfelel az egyetemi város a tervezett Európai Neutronkutató Központ helyszínének.

A tervezett központ egyébként egy részecskegyorsítóra épülő nagyberendezés-komplexum lenne, amely szerte Európából vonzaná Magyarország azokat, akik hasonló témában végeznek kutatásokat.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását