2024. április 18. - Andrea, Ilma

Indul az Ország Karácsonya

A világ legnagyobb adventi kalendáriumává válik a magyar Parlament, vasárnaptól, ezzel délután elindul a Miniszterelnöki Hivatal által szervezett, az Ország Karácsonya elnevezésű rendezvénysorozat - tájékoztatta Daróczi Dávid kormányszóvivő szombaton az M
2007. december 2. vasárnap 19:23 - Hírextra
A Parlament épületére egy óriás fényjátékot vetítenek, és - ahogyan a valóságos kalendáriumban is - kinyílik egy-egy virtuális ablak minden délután.

A szóvivő a technikai információkról szólva elmondta: a Parlamentre egy nagyjából 450 négyzetméteres képet vetítenek két speciális, egyenként hatezer watt teljesítményű diavetítőgéppel. A vetítőállás egy torony, amelyen a gépek olyan magasságban vannak, hogy a közönséget ne zavarják, ugyanakkor biztosítsák a megfelelő beesési szöget.

Daróczi Dávid ismertette: a karácsonyig tartó rendezvénysorozat keretében a Mikulás, karácsonyi kisvonat, versmondó versenyek és betlehemi játékok várják majd a gyerekeket és családjukat december 6. és 24. között a budapesti Kossuth téren.

A szórakoztatás mellett a karácsonyi hagyományok bemutatása is cél: a látogatók magyar iparművészek, kézművesek munkáival, karácsonyi szokásokkal és népi játékokkal ismerkedhetnek, illetve megkóstolhatják a téli, karácsonyi időszak jellegzetes ételeit és italait - közölte.

A kormányszóvivő beszámolt arról is, hogy december 6-ától az óriáskalendárium mellett Meseváros nyit a Parlament előtt. Itt a gyerekek megtanulhatnak ajándékot csomagolni, szaloncukrot, mézeskalácsot és szalmabábut készíteni, indulhatnak karácsonyi versmondó versenyen, vonatozhatnak az ünnepi dekorációba öltözött kisvasúttal, vagy korcsolyázhatnak a téren felépített mini-jégpályán.

Szintén december 6-án este fél hétkor ünnepélyes keretek között felgyulladnak az Ország Karácsonyfájának fényei a Parlament előtt.

Daróczi Dávid tájékoztatása szerint az Ország Karácsonyfája várhatóan kedd hajnalban érkezik a Kossuth térre, az erdélyi Szováta város és egy magyar-román vállalat közös felajánlásaként. Miután megérkezik, a fát még hajnalban feldíszítik a tűzoltók.

A fa Erdélyben őshonos lucfenyő - amelyet az erdészek és MEH munkatársa november végén választottak ki Vármező falu pisztrángos tavai mellett - 20 éves, és 13-14 méter magas - jelezte.
Hozzátette: eredetileg magasabban fekvő területen akartak fát keresni, de az éjszaka során havazott, és nem lehetett megközelíteni az eredetileg tervezett erdőrészt.

A kormányszóvivő szerint az adventi időszakban a Kossuth téren a felnőtteknek is lesznek programok, betekintést nyerhetnek a magyar karácsonyi hagyományokba, szokásokba, népi játékokba, megismerhetik például a Luca napjához fűződő hiedelmeket, 24-én pedig Paradicsomjáték címmel Ádám és Éva történetét bemutató táncjátékot láthatnak.

Felhívta a figyelmet arra, hogy december 16-án gasztronómiai Guinness-rekord kísérlet lesz a Parlament előtt: a MEH felkérésére a Magyar Cukrász Ipartestület bemutatja a világ leghosszabb bejglijét a téren.

A Miniszterelnöki Hivatal összesen nettó 67 millió 500 ezer forintot fordít a 18 napos rendezvénysorozatra, ahová több tízezer embert várnak - mondta a szóvivő.

Elmondta, a MEH a Hungarofest Kht.-t bízta meg a rendezvény lebonyolításával.

Az MTI azon kérdésére, hogy az idén miért nem a korábbi években megszokott műjégpálya lesz a Parlament előtt, a kormányszóvivő azt válaszolta: a MEH ebben az évben tartalmasabb, több embert és több korosztályt elérő programot tervezett a térre. A Mesevárost várhatóan jóval többen fogják látogatni, és több embert is tud majd befogadni, mint a jégpálya - vélekedett.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását