2024. április 19. - Emma

Önkéntes tűzoltókat avattak

Csaknem 50 év után ismét lesznek önkéntes tűzoltók Budapesten, az első 69 embert szombaton avatták fel a Fővárosi Tűzoltóparancsnokságon. Eddig mindannyian polgárőrök voltak a főváros más-más kerületeiben, mostantól azonban már tűzeseteknél is közreműködh
2007. december 1. szombat 19:11 - Hírextra
Budapest különféle kerületeiben - összesen 78 - polgárőr végzett el az elmúlt időszakban egy 40 órás tűzoltó alaptanfolyamot, így a jövőben önkéntes tűzoltóként dolgozhatnak. 69 tagot szombaton avattak fel ünnepélyes keretek között a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság (FTP) épületében.

A fővárosban csaknem 50 éve kizárólag hivatásos tűzoltók dolgoznak. A most felavatott önkéntesek saját kerületeikben továbbra is elsősorban polgárőr-feladataikat látják el, ezentúl azonban a tűzeseteknél is érdemi segítséget nyújthatnak. Egyelőre akkor tudnak csak beavatkozni, ha éppen a helyszínen járnak, a tervek szerint azonban a jövőben az FTP-től kapnak majd riasztást. A tűzoltó-feladatokhoz használt felszereléseiket maguk szerzik be - mondta el a Független Hírügynökségnek Kardos Pál, a Budapesti és Agglomerációs Polgárőr Szövetség elnöke.

Danielisz Béla, a Fővárosi Közgyűlés Városrendészeti Bizottságának szocialista elnöke mérföldkőnek nevezte az eseményt. Meglátása szerint a mai elidegenedett társadalomban fontosak az ilyen összefogások, közösségek. A politikus hangsúlyozta: három ismérve van egy önkéntes tűzoltónak: erős kar, bátor szív és testvéri szeretet.

Bende Péter, fővárosi tűzoltóparancsnok szintén történelminek nevezte az önkéntes tűzoltók avatását. Hangsúlyozta, hogy az új kollégáknak köszönhetően jelentősen nőtt Budapest tűzvédelme. Európai példákat is említett, ahol a hivatásos és önkéntes tűzoltók együttműködnek a káresetek felszámolásában.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását