2024. április 29. - Péter

Nyolc étterem a Tudatos választás-programban

Nyolc étterem csatlakozott eddig az Országos Egészségfejlesztési Intézet egészséges táplálkozást segítő programjához. Ez azt jelenti, hogy a Tudatos választás-program segítségével már több ezren választhatnak rostban gazdag, kevésbé zsíros ételeket a munk
2007. december 1. szombat 19:04 - Hírextra
Az Országos Egészségfejlesztési Intézet (OEFI) tavasszal indította el a Tudatos választás-programot. Ennek az a lényege, hogy a munkahelyeken is biztosítsák az egészséges étkezési lehetőséget a dolgozóknak. Az indulás óta nyolc étterem kapcsolódott be a programba, ami első hallásra talán kevésnek tűnik, de ezeken a helyeken összességében több ezer dolgozó étkezik naponta. Vannak köztük banki alkalmazottak és egy gyógyászati segédeszközöket gyártó üzem fizikai dolgozói is. A helyszínek is változatosak, hiszen nemcsak Budapestről, hanem például Tatabányáról és Székesfehérvárról is vannak éttermek a programban - mondta a Független Hírügynökségnek Fekete Krisztina, az OEFI dietetikusa.

A Tudatos választás-program lényege, hogy a dolgozók a munkahelyükön is dönthessenek az egészséges ételek mellett. A választást segíti, hogy a résztvevő éttermek különböző ikonokkal jelölik meg a szendvicseket, salátákat és főtt ételeket. Ezek az ábrák jelzik, hogy melyik ételnek magas a rosttartalma vagy alacsony a zsírtartalma, illetve hogy van-e benne hozzáadott cukor. Ezek alapján a fogyasztók könnyen ki tudják választani, hogy melyek a szívbarát, egészséges ételek.

Az Országos Egészségfejlesztési Intézet szakemberei a program beindítása előtt valamennyi étteremben oktatást tartanak a konyhai személyzetnek. A szakácsoktól kezdve a kézilányokig mindenkinek részt kell vennie egy négy alkalomból álló felkészítésen, amelyen megtanítják nekik az egészséges ételek elkészítését és az összes egyéb tudnivalót. Mivel a rostban gazdag, zsírszegény, cukormentes ételeket szigorú szabályok alapján kell elkészíteni, az OEFI dietetikusai, táplálkozási szakemberei rendszeresen ellenőrzik, hogy a Tudatos választás-programban résztvevő éttermek valóban betartják-e a szabályokat - tette hozzá Fekete Krisztina.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását