2024. május 20. - Bernát, Felícia

Nőtt a születéskor várható élettartam

Kezdenek megmutatkozni az orvostovábbképzés fejlesztésének eredményei: a születéskor várható élettartam 4-4,5 évvel nőtt Magyarországon - közölte a Debreceni Kardiológiai Napok titkára a városban tartott csütörtöki sajtótájékoztatón.
2009. március 5. csütörtök 19:20 - HírExtra
Ez a betegségtípus még mindig vezető halálozási ok Magyarországon, miközben Európában csak a harmadik - mondta Czuriga István címzetes egyetemi docens. Szerinte Magyarországon jelentősen javult az akut ellátás színvonala, ugyanis az egész országot lefedik azok a centrumok, ahol azonnal "kinyitják" az infarktusos beteg elzáródott erét, és ezzel megmentik az életét.

Ugyanakkor hiába az akut ellátás, ha azt nem követi a rehabilitáció, a hosszú távú kezelés. Ha ezen a területen sikerül szemléletváltást elérni, akkor további jelentős javulás következhet be az ellátásban - fűzte hozzá a kardiológus.

Czuriga István elmondta: ezért születtek meg az új kardiológiai irányelvek, és elsődlegesen ez a célja a továbbképzés jellegű debreceni kardiológiai napoknak is.

A város legnagyobb orvoskongresszusán, az idén 14. alakalommal megrendezett kardiológiai napokon több mint ezer szakember tekinti át a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésével, gyógyításával kapcsolatos kérdéseket.

A tanácskozáson külön szekcióban foglalkoznak a sport és a hirtelen szívhalál összefüggéseivel. Erről közös állásfoglalást készített a kardiológusok és a sportorvosok társasága.

A dokumentum szabályozza a rejtett szívbetegségek és ritmuszavarok, a szervi elváltozások, a betegséggel kapcsolatos hajlamok feltárását az élsportolók körében - mondta Czuriga István.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását