2024. április 28. - Valéria

Drágul a karácsonyfa

Drágább lesz a karácsonyfa, mint tavaly, a fenyők ára néhány száz forinttal emelkedik méterenként. Legalábbis Miskolc környékén, ahol a régió legnagyobb fatermelő cége bejelentette az idei árakat. Ugyanakkor a zalai őstermelők azt mondják: majd a piacokon
2007. december 1. szombat 19:37 - Hírextra

Mindenesetre a fákat már elkezdték kivágni, és az első szállítmányok elindultak Zalából az ország minden részébe. A piacokon várhatóan a jövő hét végén jelennek meg az árusok, és Karácsonyig körülbelül másfél millió fenyőfa talál gazdára. A luc méterét várhatóan 1000-1500, az ezüstét kettő és négyezer forintért, a normandét pedig még drágábban kínálják majd.

A Zala megyei Surdon már napok óta vágják a fenyőfákat. A környék szinte az egész országot ellátja karácsonyfával. Surdon körülbelül 700-an élnek, az önkormányzat mégis 220 vágási engedélyt adott ki. A falu 95 százaléka fenyőzik, ahogy a helyiek mondják.

A termelés mögött rengeteg munka van, mert egy fa, amíg eléri a két métert, addig 8-10 évig kell ápolni, és évente többször kell kapálni, kaszálni, permetezni - mondta a Független Hírügynökségnek Kanász János polgármester.

A surdiak ilyenkor vesznek ki szabadságot, hogy a fenyőkkel foglalkozhassanak. Vágják, osztályozzák, kötözik a fákat, majd elviszik a piacokra. A legtöbben Budapestre. Sifter Istvánné azt mondta, Ő már annak is örülne, ha a tavalyi árakon el tudná adni az összes fáját. "A kereslet-kínálat határozza meg, nem pedig egy előre meghatározott ár alapján adjuk. Ha sok a fenyő, akkor megmarad, és sajnos megsemmisül, nagy kárunk lesz belőle" - tette hozzá.

Miskolcon viszont a régió legnagyobb fatermelő cége néhány száz forintos áremelkedést jelentett be. Náluk a luc, a jegenye és az ezüstfenyő métere is átlagosan kettő-négyszáz forinttal drágul. Ennek az általános költségemelkedés az egyik oka, de ennél jelentősebb, hogy az idei aszály miatt rengeteg fa elpusztult - tájékoztatott Papp Gyula, Északerdő Zrt. vezérigazgató-helyettese.

A piacokon már a jövő hét végén megjelennek az árusok, és Karácsonyig körülbelül másfél millió fenyőfa talál gazdára. A luc méterét várhatóan 1000-1500, az ezüstét kettő és négyezer forintért, a normandét pedig még drágábban kínálják majd.

Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását