2024. április 29. - Péter

Tanácskoznak a kutatók

A szegénység és az éghajlatváltozás is szerepel a kormány és a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) közötti megállapodás keretében végzett stratégiai kutatások témái között, az eredményeket csütörtökön ismertették Budapesten. Az MTA alelnöke emlékeztetett arr
2007. november 29. csütörtök 16:19 - Hírextra

A csütörtöki tanácskozáson a program keretében 2006-ban és 2007-ben végzett kutatások zárójelentéseit összegzik.

Mint mondta, elsősorban olyan témák kerültek a programba, amelyek több kormányzati intézmény működését érintik. A projektek kiválasztásakor a klasszikus stratégiai célok mellett fontos szempont volt az interdiszciplinaritás.

Beszámolt arról is, hogy megjelent a 2006-2007-es kutatási jelentéseket tartalmazó kötet, a jelentések szövegét az érdeklődők péntektől az Akadémia honlapján is elolvashatják.

Ferge Zsuzsa szociológus a szegénységben élők helyzetéről tartott előadásában arról szólt: a szegények jövedelmének lassú, évente mintegy 4 százalékos emelkedését figyelték meg, ennek ellenére a mélyszegénység többi összetevőjében nincs egyértelmű javulás.

Úgy fogalmazott: ha a az ember nem "derékon felül, hanem az alatt" nézi az országot, nem a szinten maradás, hanem a romlás jeleit tapasztalja.

A tanulmány főbb megállapításai között említette, hogy a szegény népességen belül jelentősen, 24 százalékról 32 százalékra emelkedett a romák aránya, s nőtt a sokgyerekes családok száma is.
A szociológus drámainak nevezte, hogy a szegények körében nőtt azoknak az aránya, akik az általános iskola nyolc osztályát sem végzik el. Mint mondta, az elmúlt években a területi egyenlőtlenségek is nőttek, folytatódott a szegénység "falura vándorlása", s az országoshoz képest kissé romlott a szegénységben élők foglalkoztatási helyzete.

Ferge Zsuzsa figyelmeztetett arra: a reáljövedelmek ez évi csökkenése és a várható további áremelkedések miatt át kell gondolni, milyen erőfeszítések szükségesek annak érdekében, hogy a szegények helyzete ne romoljon tovább.

Tamás Pál, az MTA Szociológiai Kutatóintézetének igazgatója Magyarország 2020 perspektívájában című előadásában hangsúlyozta: ahhoz, hogy meghatározzák, milyen irányba haladjon az ország a következő öt évben, konszenzusra van szükség egyebek mellett a jóléti állam szerkezetét, a mezőgazdaság és a falu jövőjét, és a bevándorlás-politikát illetően.

Bartholy Judit klímakutató, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) tanszékvezető egyetemi tanára a Magyarország térségére jellemző éghajlatváltozási forgatókönyveket vázolta előadásában.
Mint mondta, a Kárpát-medence hőmérséklete egyértelműen melegedő tendenciát mutat, és Magyarországon is komoly gazdasági következményei lesznek az elkövetkező évtizedekben a globális klímaváltozásnak.

Tájékoztatása szerint a legpesszimistább jövőképet felvázoló forgatókönyv szerint a legintenzívebb melegedés Magyarországon nyáron várható, amikor akár 4,5,-5,1 Celsius-fokkal is emelkedhet a hőmérséklet.

Kitért arra, hogy Magyarországon a legpesszimistább elképzelés szerint a nyári időszakban jelentős mértékben, 25-30 százalékkal kevesebb csapadék várható, télen viszont körülbelül ugyanennyivel több csapadékra számítanak. Bartholy Judit kiemelte, hogy e folyamatok alapvetően befolyásolják a régió mezőgazdaságát.

A kutatások említett ütemére a Miniszterelnöki Hivatal 225 millió forint támogatást nyújtott, ebből 180 millió forintot társadalomtudományi, 45 milliót pedig természettudományi kutatásokra különített el.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását