2024. május 2. - Zsigmond

Szmogtól esélyesebb a vérrögképződés

A légszennyeződés növeli a vérrögképződés, s így az alsó végtagok mélyvénás trombózisának a kockázatát - állítják amerikai kutatók. A férfiaknak pláne érdemes aggódni: ők a veszélyeztettebbek.
2008. május 14. szerda 10:02 - Hírextra
A gépkocsiknak, valamint az iparnak "köszönhetően" a levegőbe apró szennyeződésszemcsék - korom, nitrátok, fémek - jutnak. Eddig is közismert volt, hogy ezek belégzése növeli a tüdőkárosodás, a szívbetegségek, valamint a stroke, azaz az agyi érkatasztrófa veszélyét - olvasható a BBC News hírei között.

Andrea Baccareli, a Harvard Egyetem kutatója és kollégái Olaszországban a levegőben található apró, 10 mikrométernél kisebb átmérőjű részecskék koncentrációja és a mélyvénás trombózis közötti lehetséges összefüggéseket tanulmányozták. Vizsgálataikban 870 olyan lombardiai lakos szerepelt, akiknél 1995 és 2005 között mélyvénás trombózist diagnosztizáltak. Kontrollként 1210 személy szolgált, akik Itália kilenc földrajzi régiójában éltek a vizsgálat idején, s soha nem szenvedtek mélyvénás trombózisban.

A kutatók megállapították a részecskekoncentráció mértékét a trombózis kialakulása előtti évben a betegek esetében, s a vizsgálat előtti évben a kontrollcsoport tagjai esetében, ehhez a légszennyezés mérésére szolgáló monitoring rendszerének adatait használták fel.

Mint kiderült, a betegek nagyobb légszennyezettségnek voltak kitéve, mint a kontrollcsoport tagjai. Egyéb környezeti és egészségi tényezőket figyelembe véve kiszámították, hogy a betegséget megelőző évben a részecskekoncentráció négyzetméterenkénti 10 mikrogrammos növekedése 70 százalékkal fokozta a mélyvénás trombózis kockázatát.

Az összefüggés a légszennyeződés és az alsó végtagi vérrögképződés között szignifikánsabb volt a férfiak esetében. Ugyanakkor ez a különbség eltűnt a férfiak és a nők között, amennyiben az utóbbiak orális fogamzásgátlókat szedtek, vagy hormonális kezelésben részesültek.

A harvardi kutatók a légszennyeződés és a mélyvénás trombózis közötti összefüggést azzal magyarázzák, hogy a levegőben lévő részecskék növelik a vér sűrűségét, s ezáltal a vérrögképződés valószínűségét.

A kutatás fényében a tudósok szigorúbb környezetvédelmi szabványok bevezetését sürgetnek, valamint további erőfeszítéseket tartanak szükségesnek a légszennyeződés csökkentése érdekében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását