2024. április 29. - Péter

Robotkiállítás Japánban

A stréber robot bűvöskockát forgat. A pandarobot érzékeny az emberi nevetésre: ha valaki kacagni kezd a közelében, ő is csatlakozik. A fogorvosi robot nyugodt páciense még a kezdő fogorvoshallgatónak is. Japán legnagyobb robotkiállításán a gépemberek és k
2007. november 29. csütörtök 07:20 - Hírextra

A fogorvosképző robot, Simroid megszólalásig hasonlít egy fiatal japán lányra. Bőre, szeme, fogai - akár egy emberé. Ha a fogászhallgató a fúrást rajta gyakorolja, akkor Simroid fájdalmasan felkiált, amikor a fúró eléri azt a pontot, ahol az emberi fogban már az érzékeny idegvégződések kezdődnek. "Jaj, ez fáj!" - kiáltja. És amikor a fúró kikapcsol, megkönnyebbülten felsóhajt.

"A célunk az, hogy a fogorvosok biztosak legyenek abban, hogy mit éreznek a páciensek, ne csak a munkájuk technikai részleteire figyeljenek" - mondja Sibui Naotake, a Tokiói Fogorvosképző Egyetem professzora, aki közreműködött a Szimroid kifejlesztésében.

A kutatócsoport most továbbfejleszti a robotot: a későbbiekben a gépbeteg ínyébe injekciót adhatnak a kezdők.

Mr. Cube (Kocka Úr) a fény különböző spektrumaira érzékeny szenzorokkal rendelkezik, azaz felismeri a színeket. Ezt a képességét kamatoztatja, amikor két jobbkezével kirakja a Rubik-kockát. Mr. Cube azonban nemigen versenghet emberi mintájával: egyelőre öt percre van szüksége a bűvöskocka oldalainak egyszínűvé varázsolásához, míg ennek "humánrekordja" 9,77 másodperc.

Az ipari robotok között azonban jelentős áttörésnek számít a színfelismerő képesség. "A futószalagokat sokkal sokoldalúbbá teszi" a színeket, formákat felismerni képes gépek" - állítja a Kawasaki fejlesztőmérnöke, Vada Maszafumi.

A tokiói kiállítás kevésbé látványos, ám sokkal hasznosabb főszereplői a Mr. Cube-hoz hasonló ipari robotok voltak, amelyek gyártásában Japán továbbra is nagyhatalomnak számít. A távol-keleti ország üzemeiben egy 2005-ben készült statisztika szerint 370 ezer kinetikus gép dolgozik - vagyis a világ robotjainak mintegy negyven százaléka. Minden ezer japán munkásra 32 robot jut.

Japán ugyanakkor a személyi robotok fejlesztésében is vezető szerepet játszik olyan nagyformátumú szereplőkkel, mint a Honda és a Sony, vagy olyan kevéssé ismert nevű robotikai vállalatokkal, amelyek házi használatra fejlesztik a mindennapi életet segítő, vagy egyszerűen csak mókás készülékeiket.

A Vaszeda Egyetem mondhatja magáénak Tokko-csant, a szőrös, pandát formázó gépet, amely érzékelőivel a körülötte tartózkodók arcát tapogatja le, hogy végre találjon egy mosolygót. A vidám emberhez aztán odaszalad, dörgölőzik hozzá és hancúrozik előtte.

"Mindannyian tudjuk, hogy a nevetés milyen jót tesz az egészségünknek. Ez a panda segít nevetnünk azzal, hogy velünk nevet" - véli az egyik fejlesztő, Hirano Szaiko egyetemi hallgató.

"Olyan robotot akartam tervezni, amely segít az embereknek. Ez a robot azonban főként a zabolátlan képzelet műve" - teszi hozzá.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását