2024. április 30. - Katalin, Kitti

Megjelent a könyv

Liszt Ferenc utolsó napjai címmel magyarul is megjelent a jeles brit zenetudós, Alan Walker könyve, amelyben Liszt egyik növendéke, Lina Schmalhausen korábban kiadatlan naplóján keresztül mutatja be a nagy zeneszerző halálának körülményeit. Eckhardt Mária
2007. november 29. csütörtök 18:59 - Hírextra

Emlékeztetett arra, hogy a brit zenetudós korábban három - magyarul is megjelent - kötetben adta közre Liszt életművével kapcsolatos kutatásait, és a harmadik kötetben már idézett egyes részleteket Lina Schmalhausen naplójából.

A dokumentum sokakat megdöbbentett, mert korábban Liszt halálának a körülményeiről egészen más kép élt még a kutatói körökben is - mutatott rá Eckhardt Mária.

"Cosima Wagner, Liszt leánya igyekezett úgy alakítani a végső napok legendáját, hogy az Bayreuth, a Wagner-szentély érdekeinek megfeleljen. Sokáig élt az a jelenet az emberekben, hogy Liszt Trisztán szavaival az ajkán békésen lehelte ki a lelkét a bajor városban" - mondta Eckhardt Mária.

A naplóból azonban kiderül, hogy Bayreuthban egyáltalán nem gondoskodtak róla úgy, ahogy egy idős és beteg emberről kellett volna, és az is, hogy háziorvosa félrekezelte.

A Lina Schmalhausen teljes naplóját közreadó kötet angolul 2002-ben jelent meg először. A zenetudós kommentárjaival és jegyzeteivel kiegészített könyv Eckhardt Mária szerint hiteles képet nyújt egy rendkívüli nagyságú ember életének fináléjáról és nemcsak a Liszt-kutatók számára lehet érdekes.

"Mindenkinek el kellene olvasnia, hogy lássa, mi történik valakivel, akit megfosztanak az emberi méltóságától és megtagadják tőle a szeretetet" - vélte az emlékmúzeum igazgatója.

Hozzátette: Lina Schmalhausen Liszt egyik tanítványa volt, aki az utolsó esztendőkben nagyon közel állt a zeneszerzőhöz, és aki Liszt első életrajzírója, Lina Ramann számára csaknem közvetlenül a zeneszerző elhunyta után rögzítette az utolsó napok eseményeit.

Lina Schmalhausent a tanítványok köre nem becsülte sokra, mert zenei tehetsége csekélynek mutatkozott, bár pár évig tanított a pesti Nemzeti Zenedében. Ugyanakkor féltékenyek voltak rá, mivel gyermeki meghittségű kapcsolatban állt Liszt Ferenccel, ami a sokkal fiatalabb nő részéről akár idealizált, szerelmi vonzalom is lehetett - írja róla a könyvben Alan Walker.

A kötet szerzője egyébként részt vesz azon a hétvégi nemzetközi műhelytanácskozáson Budapesten, amely a Liszt-bicentenárium előkészületeit szolgálja.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását