2024. április 25. - Márk

A nők védelmében

A családon belüli erőszak az emberi jogok mélységes megsértése - hangsúlyozta April H. Foley, az Egyesült Államok budapesti nagykövete egy csütörtöki konferencián. Az "Állítsuk meg a nők elleni, családon belüli erőszakot!" című konferenciát az amerikai na
2007. november 29. csütörtök 15:55 - Hírextra

A kampányt az Európa Tanács hirdette meg, ehhez Magyarország is csatlakozott, és a cél az volt, hogy felhívják a figyelmet a nők elleni erőszak veszélyességére, arra, hogy ez komoly társadalmi probléma.

A konferencián Rauh Edit, a szociális tárca esélyegyenlőségi államtitkára szintén azt hangsúlyozta, hogy ezt a problémakört emberi jogként kell kezelni. A cél az, hogy mindenki egyetértsen azzal, hogy semmilyen formában sem lehet elfogadni a nők elleni erőszakot sem családon kívül, sem családon belül - hangsúlyozta az államtitkár, hozzátéve, hogy ezt büntetőjogi kérdésként is kell kezelni.

A program 2006 végén indult el Magyarországon, s több program keretében arra szerették volna felhívni az állampolgárok figyelmét, hogy ezt a kérdést reálisan, ne pedig előítéletesen kezeljék.
Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a kampány sikeres volt, de ezzel a probléma kezelése még nem ért véget.

Fontosnak mondta az ellátórendszer fejlesztését, ami pár évvel ezelőtt kezdődött meg Magyarországon. Elmondta, hogy Magyarországon jelenleg tíz olyan krízisközpont van, ahol azok az anyák, nők, akiket bántalmazás ért, menedéket kaphatnak gyermekükkel együtt is. Hozzátette: folyamatban van két újabb krízisközpont kialakítása, s ha ezeket 2008-ban átadják, akkor az egész országot "lefedték" ilyen szempontból.

Felhívta a figyelmet arra, hogy van egy 24 órás telefonszolgálat, amelyet az ország bármely pontjáról lehet hívni a bajbajutott nőknek.

A minisztérium szakembere újságíróknak elmondta, hogy a krízisközpontokban 2006-ban 530 nőt láttak el, 2007 első félévében ez már 602 bajba került nőt jelentett, akik ide fordultak.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását