2024. április 29. - Péter

Petíció az óraszám csökkentés ellen

Néhány nap alatt közel kétezren írták alá azt a petíciót, amelyet a közoktatási kerettantervekben a kémiaórák számának tervezett csökkentése ellen fogalmazott meg az ELTE Kémiai Intézete - közölte Szalay Péter egyetemi tanár, intézetigazgató kedden az MT
2007. november 27. kedd 16:40 - Hírextra

A tiltakozást - amelyet pedagógusok, neves akadémikusok, egyetemi oktatók, ipari és kutatóintézeti szakemberek, szülők, valamint egyetemi hallgatók írtak alá - kedden küldték el az oktatási tárcának.
Az MTI-hez eljuttatott petíció szerint ésszerűtlen, ellentmondásos és társadalmilag is rendkívül káros lenne a közoktatásban a kémia tantárgy kerettantervi óraszámait az oktatási tárca rendelettervezetében feltüntetett alacsony szinten megszabni.

Az aláírók szerint az előterjesztésben szereplő általános iskolai és gimnáziumi kémia óraszámok nem elegendőek sem a korábban megfogalmazott társadalompolitikai célok megvalósítására, sem a kerettanterv által kitűzött célok elérésére és a kijelölt tananyag elsajátítására.

A petícióban felidézik, hogy az utóbbi időkben Magyarországon (csakúgy mint Európa számos más országában) teret nyert a közvélekedésben az a gondolat, hogy az ország versenyképességének növelése érdekében égető szükség lenne több természettudományos képzettségű (és műveltségű) szakemberre. Ez a szakemberhiány a jelenleg még munkaképes korú idősebb generációk nyugdíjba vonulásával egyre nő, s ezzel párhuzamosan a gazdasági fejlődés gátjává válik.

Nincs az a módszertani megújulás és sokmilliárdos információs és kommunikációs technológiai fejlesztés, ami ezt a súlyos időhiányt képes lenne ellensúlyozni - olvasható a dokumentumban.
Álláspontjuk szerint a tanároknak választaniuk kell majd: vagy megpróbálnak értelmes tevékenységek kijelölésével aktív szerepet biztosítani diákjaiknak a kémia órákon és vállalják, hogy ennek fejében a normál tanórai keretek között képtelenek lesznek felkészíteni csoportjaikat a kémia érettségi vizsgára, vagy a kémia érettségi követelményeiből kiindulva biztosítják, hogy kémia órákon az érettségi vizsgakövetelmények minden témakörét érintsék.

Az aláírásgyűjtést tovább folytatódik - közölte Szalay Péter.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását