2024. április 19. - Emma

Kiss Erzsi Brüsszelben

Dzsesszkoncerttel mutatkozik be a brüsszeli publikumnak szerda este a magyar kulturális intézetben Kiss Erzsi és társulata, "Kiss Erzsi Music" néven, a névadó vezető mellett Vajdovich Árpád, Mogyoró Kornél, Kovács Linda, Hámori Máté és Herczig Balázs közr
2007. november 26. hétfő 11:48 - Hírextra

Mint a program ismertetőjében Kiss Erzsi önmagáról írja, első művészi indíttatásai a színházhoz, nevezetesen az 1984-ben Kamondy Ágnes és Jeles András által megalakított Monteverdi Birkózókörhöz kötődnek.

"Monteverdi-zenére birkózni. Gyönyörűség!" - olvasható a bemutatkozásban.

Jeles András rendező utána meghívta őt Kaposvárra (Valahol Oroszországban), később a Szerbusz Tolsztoj és a Kleist meghalt című előadásokhoz.

A kaposvári munka alatt kezdte gyűjteni énekötleteit, dalait, amelyeket 1995-ben megmutatott Hajnóczy Csabának. Tetszett neki, és megalakult az "Egy Kiss Erzsi Zene" (EKEZ) nevű formáció.
Az együttes mellett párhuzamosan készített filmzenéket, egyebek közt rajzfilmhez is.

2002 nyarától lehetősége nyílt Lukáts Andor és Jordán Tamás osztályát "ütköztetni" saját világával, amiből több előadás is született. A Színművészeti Egyetemen 2004 novemberétől játszották - és nagy sikerrel mutatták be a Stuttgarti Színházi Fesztiválon is - Euripidész Hippolütoszát Lukáts Andor rendezésében.

Az Eric Sumo Band szintén meghívta őt állandó vendég-előadóművésznek.

A 2005-2006-os évad a negyedik EKEZ-lemez előkészítése mellett több színházi felkérést is hozott, így például a Káva Színház Gilgames történetét dolgozta fel.

"A zenekészítésben segítségemre voltak régi zenészbarátaim, Dudás Zsombor és Pápai István is. Elmondhatom, hogy ez, és az ebben az időszakban alakult K. E. Panchan ütős- és énekegyüttes volt az én következő nagy szerencsém! Istivel, Zsombival és énekes, színész barátnőimmel (Dombi Kati, Kovács Linda, Szantner Anna) közösen alakítottuk meg ezt a sajátságos formációt. Az együttes ritkán koncertezik, de ezek az alkalmak - nyugodtan fogalmazhatunk így - közös ünnepek a közönséggel" - írta önmagáról a művésznő kedvcsinálóként a brüsszeli bemutatkozáshoz.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását