2024. április 29. - Péter

Kell a kvóta, de nem így

A parlamenti női kvóta bevezetése szükséges, de nem a legjobb megoldás a fejlődő demokráciákban - mondta Sonja Licht, a Demokratikus Átalakulásért Intézet nemzetközi igazgatótanácsának tagja hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.
2007. november 26. hétfő 19:19 - Hírextra

A kvóta nem a legjobb megoldás, de egy ideig szükséges, annak érdekében, hogy magasabb női részvételt érjünk el a politikában - mondta Sonja Licht.

A női politikai képviselet nagyon alacsony szinten áll a fejlődő demokráciában, de a magyarországi tíz százalék alatti parlamenti részvételhez hasonló arányok figyelhetőek meg számos fejlett országban is - tette hozzá a szakértő.

A pártoknak nagyobb szerepet kellene adniuk a nőknek, nemcsak a mindennapi feladatokban, hanem a vezetésben is - mondta Sonja Licht.

Janusz Onyszkiewicz, az intézet nemzetközi igazgatótanácsának másik tagja úgy vélte: a parlamenti kvóta helyett a pártoknak a választási listákon kellene meghatározni a nők számát, ezt követően pedig a választók döntenének.

A Demokratikus Átalakulásért Intézet kedden nemzetközi konferenciát rendez a nők változó szerepéről. A program szerint egyebek mellett afgán, egyiptomi, kanadai és amerikai szakértők szólalnak majd fel az európaiak mellett.

Az Országgyűlés várhatóan hétfőn szavaz majd az úgynevezett női kvótáról Sándor Klára és Magyar Bálint SZDSZ-es képviselők indítványa alapján.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását