2024. április 29. - Péter

Farkasházy új könyve - HANGOSHÍR!

A sakk regényt a magyar sakkozók írják 150 éve, nekem csak elmondták, már aki tehette - mondta a könyvbemutatón Farkasházy Tivadar, akinek 32 figura - A sakk regénye címmel jelent meg kötete.
2007. november 26. hétfő 13:36 - Hírextra
A szerző a kötetben megszólaltatta még többek között Adorján Andrást, Lékó Pétert, Lilienthal Andort, a Polgár családból Polgár Lászlót, Polgár Zsófiát, és Polgár Zsuzsát, továbbá külföldi világklasszisokat is elért, úgy mint Szvetozar Gligoricsot, Viktor Korcsnojt, Vlagyimir Kramnyikot, Arshak Petroszjant vagy Borisz Szpasszkijt. Bobby Fisher interjúja a legrövidebb, csak a bemutatkozásig jutott a szerző.

Lékó életútját 11 éves kora óta követem, Portischét, Benkőét, Bilekét jóval régebben, nem beszélve a Ribli, Sax, Adorján hármasról. Ivánka és Verőci előbb egymással csatázott, aztán... Nagy öröm, hogy a Polgár lányokat, Zsuzsát, Zsófit és Jutkát is sikerült összeterelni és Szpasszkij, Kramnyik, Korcsnoj valamint Gligorics is időt szakított rám. Továbbá a 97 éves Lilienthal, a nála is idősebb Szerényihez már nem mehettem, Szabó Lászlóhoz szerencsére még időben bekopogtam. Hallgattam a sok konfliktust, mégis egyre inkább úgy éreztem, van abban az elkoptatott jelmondatban valami, hogy Gens una sumus, egy család vagyunk. Vagy ahogy Akela tanítja Mauglinak, egy vérből valók vagyunk.

Vigyázat, nem szakkönyv, ebből senki se tanulhat meg sakkozni, csak végigélhet újra ragyogó pályafutásokat, izgalmas kalandokat. 500 oldal, 200 kép, 30 játszma, szóval nem egy Kelemen Anna.

Hogy mi a 32 beszélgetés műfaja? Köszönet. Amiért az ő jóvoltukból oly sok nap érezhettük
magunkat mi is egy picit győztesnek. Mert egy ilyen kis országnak is lehet esze. Csak néha elveszti” – Írja Farkasházy a saját honlapján.

Farkasházy Tivadart a Pont FM Rádió, SportPont műsora is megszólaltatta.

Nem akarok nagyképűsködni, de Shakespeare-nek is nehéz volt elmondani három mondatban, hogy miről szól a Hamlet – kezdte a szerző. Ez a könyv 32 nagyszerű sakkozóról szól, akik rengeteg örömet szereztek nekünk. Többségük magyar, de sok külföldi is van közte. Sok-sok évtizeden át hirdeti Magyarország dicsőségét, főleg egy olyan évben, amikor megünnepeljük Talmácsi Gábort, Szávay Ágit és Bodrogi Lászlót.

Talán több figyelem kísérhetné ezeknek a nagyszerű embereknek az életét, mert nagyon nehéz az út Lékónak a világbajnoki döntőig. Kramnyik nyilván nagyobb háttértámogatást kap Oroszországtól, és könnyebb dolga van, mint a két gyermekes Polgár Juditnak.

Ez egy szórakoztató könyv, még olyan embereknek is, akik még a lépéseket sem ismerik. Másrészt szeretném, ha nem csak nagyon büszke lenne Magyarország ezekre az emberekre, hanem sokkal jobban segítenék a pályafutásukat. Van benne egy másik érdekes történet. Egy tizenhét éves diáklánynak köszönhető, hogy Bobby Fischer a Los angeles-i szegénynegyedből visszatért a sakkozásba és 1992-ben játszott egy érdekes páros mérkőzést Szpasszkij ellen. Majd utána nyolc évet élt Magyarországon, és ezt is kevesen tudták.
Forrás: Pont FM 88.1 Rádió
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását