2024. április 20. - Tivadar

Ligetet avattak Szolnokon

A Rotary nevet kapta szombaton Szolnokon, a Tisza-parti sétány és Verseghy Gimnázium közötti liget, a fás, bokros terület közepén pedig egy emlékkövet avattak fel a Szolnoki Rotary Club megalakulásának 75. évfordulója alkalmából.
2007. november 24. szombat 22:56 - Hírextra

Az avató ünnepségen Hegmanné Nemes Sára alpolgármester azt jelentette be, hogy az önkormányzat a közelmúltban több helyi civil szervezetet keresett meg azzal kéréssel, hogy legyenek gondozói, fejlesztői a település egy-egy terének, sétányának vagy más közterületének. Példaértékű, hogy elsőként a kilenc éve újjáalakult, és a városnak azóta is önzetlenül segítő Rotary Club jelentkezett a felhívásra - tette hozzá.

A Rotary Club Szolnok eddigi várospolitikai tevékenysége szerves folytatásaként hosszú távú nemzetközi Rotary projekt keretében kívánja a ligetet fejleszteni. Így a világ számos országából származó díszpadokat helyeznének ki, és terveik között szerepel a kandeláberek cseréje, új műalkotások felállítása is. A projektbe be szeretnék vonni Szolnok testvérvárosainak Rotary Clubjait is.

Kovács Imre, a 2007. július 1-jén megalakult önálló Magyar Rotary District (Körzet) első kormányzója
a 75 évvel ezelőtt megalakult Szolnoki Rotary Club kapcsán arról beszélt, hogy az a II. világháború alatti megszűnéséig mindvégig kezdeményező és eredményes szerepet játszott a város életében. Tagjai révén segítséget nyújtott például a Szolnoknak jelentős terhet jelentő Speyer-kölcsön visszafizetésében. Emellett karitatív, közéleti és művészetpártoló tevékenységgel, előadássorozatok szervezésével valamint az Alföldre vonatkozó gazdaságfejlesztési tervek kidolgozásával járult hozzá a település fejlődéséhez.

Kertész Róbert muzeológus, a jelenlegi helyi elnök az MTI-nek elmondta: az újjáalakult Rotary Club Szolnok méltó kíván lenni korábbi tevékenységéhez. Így az 1999-es tiszai áradás elleni védekezés után nemzetközi segélyprogramot szervezett, amelynek keretében magyar és külföldi rotary klubok adományából több mint 4 millió forintot fordíthattak a keletkezett károk enyhítésre. A város kulturális gyarapodását kiemelkedően támogató személyek és szervezetek számára Rotary-mecénás díjat alapítottak, amelyet 2001 óta a magyar kultúra napján hét alkalommal adtak át.

Elkészítették a Szolnokiak Szolnokról című vallomás- és interjúkötetet, a könyv tiszta bevételét, több mint 1,5 millió forintot a megújuló szolnoki főtéren elhelyezendő műalkotás finanszírozására ajánlották fel. A szolnoki klub készíttette a Széchenyi városrészben 2000-ben átadott görög katolikus templom nagyharangját, és jelentős összeggel támogatta a Zounok ispán szobor elkészítését.
A szombati nap programja jótékonysági Rotary-bállal zárult, bevételéből a szolnoki katolikus oktatást és több környezetvédelmi programot támogatnak majd.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását