2024. május 13. - Szervác, Imola

Kedden minden eldől

Az Országgyűlés a jövő héten kedden szavaz a költségvetési törvényjavaslathoz és az egészségbiztosítási előterjesztéshez érkezett módosító javaslatokról - mondta Szili Katalin házelnök a csütörtöki házbizottsági ülés után újságíróknak.
2007. december 6. csütörtök 13:46 - Hírextra
Szili Katalin a Fidesz népszavazási kezdeményezései kapcsán kérdésre válaszolva azt mondta: addig nem tud nyilatkozni az ügyben, amíg az Országos Választási Bizottságnak (OVB) az aláírások hitelesítéséről szóló hivatalos értesítése meg nem érkezik hozzá.

A Fidesz korábban bejelentette: azt kéri a házelnöktől, hogy a parlament még a téli ülésszakon tűzze napirendre a népszavazások elrendeléséről szóló határozati javaslatot. Szili Katalin ennek kapcsán azt mondta, nem akar találgatásokba bocsátkozni: amint megérkezik az értesítés, konzultál a frakciókkal, és meghozza a szükséges döntéseket. Szintén kérdésre hozzátette: nem érkezett hozzá rendkívüli ülésnapra vonatkozó kezdeményezés.

Az OVB szerdán hitelesítette a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj eltörlését célzó kezdeményezésekhez gyűjtött aláírásokat. A bizottság határozata ellen három napon belül lehet felülvizsgálati kérelemmel élni a Legfelsőbb Bíróságnál (LB), majd három nap áll az LB rendelkezésére annak elbírálására. Az OVB elnöke ezt követően levélben tájékoztatja a parlament elnökét a kezdeményezésről.

A házbizottsági ülésen szóba került, hogy a Fidesz "Esélyt a vidéknek" címmel december 14-ére, péntekre politikai vitanapot kezdeményezett. Ebben az ügyben Göndör István, az MSZP frakcióvezetője az alkotmányügyi bizottsághoz fordult és a testülettől arra vár választ, februárban is meg lehet-e tartani a vitanapot. Mivel a házszabály szerint a kezdeményezés dátumától számított 14. és 28. napon belül, csak rendes ülésszakon lehet megtartani a vitanapot, kérdés, hogy a parlamenti szünet napjai is beleszámítanak-e ebbe a határidőbe.

A házelnök jelezte: a vitanap-kezdeményezés aláírásai kapcsán is aggályok vetődtek fel, ezért még a hétfői rendkívüli házbizottsági ülésen is foglalkoznak az üggyel. (A Fidesz kezdeményezésén két képviselő aláírását lehúzták, mert már nem tagjai a Fidesz-KDNP frakciószövetségnek. Egyikük Kispál Ferenc, aki lemondott mandátumáról, a másik Tóth András, aki kilépett a frakcióból.)
Szili Katalin bejelentette: a Kuba demokratizálódásáról szóló ötpárti nyilatkozattervezet ügyében arról állapodtak meg a frakciókkal, hogy a külügyi bizottság és a Külügyminisztérium állásfoglalása után, a jövő heti házbizottsági ülésen döntenek arról, december 17-én a parlament napirendre tűzze-e a kérdést.

A jövő heti kétnapos parlamenti ülésen hétfőn többek között szavaznak a miniszterek és az államtitkárok illetményének és juttatásainak nyilvánosságáról szóló fideszes törvényjavaslatról, a közúti közlekedési pontrendszerről szóló javaslat módosító indítványairól, és a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvényjavaslathoz érkezett módosítókról is.

Kedden, a napirend előtti felszólalásokat követően csak a költségvetési törvényjavaslathoz és az egészségbiztosítási előterjesztéshez érkezett módosító javaslatokról szavaznak majd a képviselők, várhatóan reggel kilenc órától délután négyig.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását