2024. május 2. - Zsigmond

Disznótoros a múzeumban

A mezővárosok, paraszti porták XVIII-XIX. századi disznóölési hagyományait elevenítették fel szombaton Zalaegerszegen, a Göcseji Falumúzeum és Finnugor Néprajzi Parkban. Molnárné Raposa Irina, a rendezvény szervezője szerint egy kis hóesés ugyan jobb lett
2007. november 24. szombat 18:49 - Hírextra

A falumúzeumi rendezvény visszahozza a gyermekkor illatát, hangulatát. Nem baj, ha az emberek megismerik ezeket a tradíciókat, ugyanis sohasem lehet tudni, hogy mikor fogunk visszatérni ezekre a disznóölésekre - fogalmazta meg Molnárné Raposa Irina.

Marx Mária néprajzos az MTI kérdésére elmondta: a paraszti, mezővárosi kultúra rétegeinek minden tevékenysége – így a disznóölés is - néphagyomány, de a köznyelv mostanában mindezt kizárólag a népünnepélyekre, a népjátékszerű rendezvényekre korlátozza.

A XVIII. század közepén és a XIX. században a tápanyagoknak csak egy kis része volt hús, a napi betevőnek - különösen Göcsejben - nagyobbik része gabonaféle, zöldség vagy éppen kása volt. A disznóölésnek kötött ideje volt, ha a higanyszál plusz 10 fok körüli hőmérsékletet mutatott, senki nem vágott disznót, mert az akkori körülmények között minden étel megromlott volna.

A disznót december elején, a karácsonyi ünnepek előtt vágták le, amikor nagyobb dőzsölésnek nézett elébe a család. A másik fontos esemény a lakodalom volt: ekkor mindegy volt, hogy mennyire van meleg vagy hideg, a felhalmozott élelmet úgyis gyorsan elfogyasztották.

A XVIII-XIX. században a sertés zsírjára legalább akkora, vagy nagyobb szükség volt, mint a húsára, mert egész évben ezzel készítették el az ételeket. Zalában használtak ugyan tökmagolajat is, de ez markáns íze miatt a főzésnél szóba sem jöhetett.

A disznóöléseken reggelire a hagymás vért szolgáltak fel a háziasszonyok, de azért általában mindig maradt elég alapanyag a hurkakészítéshez is. A zalai hurkák kezdetben hajdinával esetleg rizzsel készültek. A hagyományos Göcseji hurka nem igazán ízletes, ugyanis són és borson kívül ritkán használtak egyéb fűszert és kevés háznál készítettek májas hurkát – mondta el Marx Mária.

A disznóölés hagyományaihoz tarozott a disznótor. Gyakran hangzott el a mára már szállóigévé vált mondat: "Megöltük a disznót, el kell ülni a torát". A nehéz munka miatt szükség volt a kalóriára, és voltak a disznónak olyan részei is, amit nem nagyon lehetett tartósítani, így szerencsésebb volt elkészíteni és azonnal elfogyasztani – tette hozzá Marx Mária.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását