2024. április 26. - Ervin

Számolnak

Még nem fejeződött be a Fidesz által benyújtott népszavazási kérdésekhez gyűjtött aláírások hitelesítése, a folyamat a törvényben előírt rendnek megfelelően zajlik - nyilatkozta az Országos Választási Iroda (OVI) vezetője pénteken az MTI-nek.
2007. november 23. péntek 11:42 - Hírextra
A választási bizottság pedig soron kívül összeül és dönt az aláírások hitelesítéséről. Ezt a határozatot pedig azonnal átadják az Országgyűlés elnökének - tette hozzá.

Az aláírások ellenőrzésével járó feladat nagyságának érzékeltetésére az OVI vezetője kifejtette, hogy korábban 290-310 ezer aláírás volt a legtöbb, amit ellenőriznie kellett a hivatalnak. Mindkét alkalommal szükség volt az aláírások ellenőrzésére törvényileg biztosított 45 napos határidőre. Ezúttal egymillió aláírást kell ellenőrizniük, amire ugyanúgy 45 napjuk van.

Az OVI vezetője közölte, hogy a hivatal belső ügye, "saját dolga", hogy az egyéb napi feladatai mellett milyen módon szervezi meg ezt a munkát. Erre a feladatra nincs plusz létszáma a hivatalnak, ettől még a közigazgatásnak működnie kell. Megjegyezte, teszik tehát a dolgukat, s amint kész lesznek, legkésőbb a törvényben előírt december 8-i határidőig, jelentést tesznek az OVB-nek.

Rytkó Emília nem kívánta kommentálni a Fidesz csütörtöki bejelentését.
Deutsch-Für Tamás, a Fidesz egyik vezetője, a párthoz eljuttatott tájékoztatásra hivatkozva, ugyanis azt jelentette be, hogy az OVI befejezte a kórházi napidíj eltörlésére vonatkozó népszavazási kérdéshez gyűjtött több mint 320 ezer aláírás hitelesítését.

Az OVI vezetője ugyanakkor megjegyezte, hogy az aláírások hitelesítésének ellenőrzési folyamatában állandóan részt vesz a Fidesz képviselője. Azt azonban nem tudja az OVI-vezető, hogy a Fidesz képviselője mire alapozva állapította meg azt, hogy befejeződött az aláírások hitelesítése.

Orbán Viktor, a Fidesz és Semjén Zsolt, a KDNP elnöke Szigeti Péternek, az Országos Választási Bizottság (OVB) elnökének címzett csütörtöki nyílt levélében ugyanakkor azt írta, hogy az aláírások ellenőrzési folyamatában részt vevő Fidesz-KDNP-delegált szerint a kórházi napidíj kérdésében az aláírások ellenőrzése befejeződött, illetve legkésőbb ezen a héten befejeződik, s ezért kérik november 26-ra az OVB soron kívüli ülésének összehívását.

Az aláírások ellenőrzését végző Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala vezetőjének, Urbán Györgynek a titkárságán későbbi tájékoztatást ígértek az MTI-nek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását