2024. március 2. - Lujza

Bor a múzeumban

November 23-án lesz A borkultúra napja című gazdag program a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban, amely a Magyar Bor Akadémia megalapításának 15. évfordulója jegyében zajlik.
2007. november 23. péntek 11:39 - Hírextra
A Magyar Bor Akadémia célja a magyar borok értékeinek védelme és népszerűsítése, arculatának alakítása, hírnevének ápolása és gyarapítása, a bor fogyasztási kultúrájának emelése - tudta meg az MTI munkatársa Zilai Zoltántól, az akadémia főtitkárától, a Magyar Szőlő- és Borkultúra Kht. igazgatójától.

A Magyar Bor Akadémia 1992-ben alakult a Budavári Corvin Palota Mátyás-termében. Megalakulása óta segíti és gondozza a magyar kultúra, a magyar gasztronómia és a borok kapcsolatát, a szőlészetben és a borászatban a kutatási-fejlesztési tevékenységet.

Teendőik közé tartozik az országos nagy szakmai események szervezése illetve véleményezése, a külföldi rokonszervezetekkel való kapcsolattartás, a szakma kiemelkedő teljesítményeinek díjazása.
Az egyik legrangosabb kitüntetés ezek között Az Év bortermelője cím odaítélése, amelyre minden évben december elején kerül sor.

A Magyar Bor Akadémia tisztségviselőit, köztük az elnököt, Sümegi Józsefet és a főtitkárt háromévenként választják. Jelenleg ciklusuk félidejénél tartanak a tisztségviselők.
Az akadémia örökös, rendes, pártoló és tiszteletbeli tagokat választ, akik nemcsak a közvetlenül, hivatásszerűen a borászattal és szőlészettel foglalkozó emberek lehetnek.

Az örökös tagok között találni például Kupa Mihály volt pénzügyminisztert, Sára Sándor filmrendezőt, Mécs Károly színművészt, Kosárka József diplomatát, Balázs Árpád zeneszerzőt is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását