2024. április 18. - Andrea, Ilma

A tenger gyümölcsei mentették meg az embert

164 ezer évvel ezelőtt kagylók és rákok mentették meg a Homo sapienst az éhenhalástól. A dél-afrikai Fokvárostól keletre fekvő Pinnacle Point parton egy barlangban talált erre utaló maradványokat cseppkőbe zárva egy nemzetközi kutatócsoport.
2007. november 23. péntek 13:47 - Hírextra
A maradványok korát úgy állapították meg, hogy megmérték az étellel összekeveredett homokszemekbe zárt napsugárzás mennyiségét. Ez a lelet a legrégibb tanúság arról, hogy őseink fogyasztották a tenger gyümölcseit. Kétszázezer évvel ezelőtt nagy környezeti változás következett be, amelyet a 70 ezer évig tartó jégkorszak indított el és csaknem sivataggá változtatta a kontinenst.

A vadászó-gyűjtögető emberek élete egyre nehezebb lett, ezért a tengeri állatokban bővelkedő, tengerre néző barlangokba menekültek. Az eddigi ismeretek szerint az akkori embert nem érdekelték a tengeri élőlények, kizárólag vadászatból és gumók gyűjtögetéséből élt. A lelet fényében azonban változott a helyzet, és a tudósok azt is lehetségesnek tartják, hogy őseink a partok mentén jutottak el Ázsiába és Európába. Ezt alátámasztja, hogy Etiópiában nemrég rábukkantak egy halászcsoport maradványaira.

A dél-afrikai barlangban az ételmaradékokon kívül találtak az egyméteres üledékben kisméretű kőszerszámokat, késeket, hegyeket és olyan okkertömböt is, amelyen a csíkok arról tanúskodnak, hogy testfestésre használták, valószínűleg ceremóniákra, rituálékra. Ez pedig azt bizonyítja, hogy a Homo sapiens már 164 ezer évvel ezelőtt is képes volt szimbolikus gondolkodásra és kifejlődött az esztétikai érzéke - írta a Corriere della Sera című olasz napilap.

Néhány éve a kulturális Rubicont még 40 ezer évvel ezelőttre tette a tudomány. 2001-ben a dátumot 77 ezerre változtatták a dél-afrikai Blombos barlangban talált geometriai bevésésekkel dekorált okkerblokk és egy kagylóból készített nyakék miatt.

Ez a Rubicon a Pinnacle Point-i leletekkel még távolabb került.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását