2024. május 13. - Szervác, Imola

A NEK törvénytervezete

A Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal (NEK) benyújtja az általa készített, az egészségbiztosításról szóló törvénytervezetet a kormánynak, amelytől azt várják, hogy terjessze a javaslatot az Országgyűlés elé - erről Cser Ágnes, az Egészségügyi és Szociális Ág
2007. november 23. péntek 17:44 - Hírextra

A NEK a társadalmi egészségbiztosításról szóló törvénytervezetet haladéktalanul eljuttatja az Országgyűlés elnökének, az országgyűlési képviselőcsoportok vezetőinek, az Országgyűlés illetékes bizottságainak, valamint Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek - mondta Cser Ágnes.

Közölte: a kerekasztal felkéri a parlamenti pártokat, hogy tegyenek meg minden szükséges lépést, hogy az elkészített törvénytervezet az Országgyűlés elé kerülhessen - közölte Cser Ágnes.

Mint magyarázta, a magyar közvélemény számára ez azt jelenti, hogy "a társadalmi egyszervezetű egészségbiztosítás" megőrzésére és továbbfejlesztésére van egy olyan törvénytervezet, amely valós választási lehetőség az SZDSZ által diktált versengő biztosítók bevezetése ellen.

Cser Ágnes elmondta, a jelenleg hatályos egészségügyi és az egészségbiztosítási törvények módosításáról szóló javaslatokat már a NEK korábbi ülésén elfogadták, de a házszabálynak való megfelelés érdekében új törvénytervezet készítettek.

A tervezetet még a pénteki nap folyamán postázzák. A kormányzatnak harminc napon belüli válaszadási kötelezettsége van - jegyezte meg.

Cser Ágnes kitért arra is: a NEK a pénteki nappal elindítja a "Keressük fel az országgyűlési képviselőket!" országos akcióját, amelynek célja, hogy a választópolgárok és a parlamenti képviselők megismerhessék a kerekasztal által készített törvénytervezetet.

Pós Péter betegszervezetek képviselőjeként arról beszélt a sajtótájékoztatón, hogy az Egészségügyi Minisztériumban november 12-én bemutatták a betegszervezeteknek a kormány által készített törvényjavaslatot, amely "gyakorlatilag száz százalékos elutasítást szenvedett".

"Ha a kormány által készített tervezet átmegy a parlamenten, akkor ez annak a kinyilvánítása számunkra, hogy Magyarországon nincs demokrácia" - fogalmazott.

Pós Péter közölte: javasolják, hogy a képviselők titkos szavazással döntsenek a törvénytervezetről, "mert csak akkor működhet a képviselők egyéni lelkiismerete".

Cser Ágnes az MTI-nek elmondta, hogy az Európai Parlament petíciós bizottsága elrendelte a vizsgálatot az EDDSZ beadványával kapcsolatban, amelyben arra kéri a szervezet az uniós illetékes testületeit, hogy állapítsák meg: a magyar kormány több ponton is folyamatosan megsérti az uniós alapszerződésben foglalt jogállamiság alapelveit.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását