2024. május 4. - Mónika, Flórián

Csongrád kiharcolta a vasútvonalakat

A hatásos lobbitevékenység eredményeként egyelőre megmaradnak a Csongrád megyében szüneteltetésre szánt két vasútvonal - közölte csütörtökön Szegeden Kozma József, a megyei közgyűlés szocialista frakcióvezetője.
2007. november 22. csütörtök 14:04 - Hírextra
Vannak olyan ellátási feladatok, melyeket vasúttal kell ellátni, és ez mostanra az MSZP számára is nyilvánvalóvá vált. A szakmai szempontokat ezért nyugodtan, de határozottan kell megbeszélni, így fontos, hogy a számok, az ellátási felelősség és az önkormányzatok lehetőségei egyszerre kerüljenek a tárgyalóasztalra - tette hozzá a frakcióvezető az MSZP- SZDSZ-frakciónak a megyei közgyűlés ülése előtt tartott sajtótájékoztatóján, melyen az érintett térségi politikusok vettek részt.

Csongrád város képviselője, Somogyi Árpád elmondta: a most született eredménynek örülnek, de a jövőben további tárgyalások szükségesek. A MÁV nehéz helyzetével tisztában vannak, de ennek nem a vonalak bezárása a kitörési pontja.

Szentes polgármestere, Szirbik Imre elmondta: a csongrádi polgármesterrel, Bedő Tamással összefogva, hatékony munkát végeztek a Szentest és Csongrádot is érintő vasúti szárnyvonal kapcsán, mely a Viharsarkot köti össze az ország közlekedési hálózatával. A politika mellett azonban a lakosságon is sok múlik, hisz nem csak az kell, hogy táblákkal vonuljanak ki az emberek az állomásra, hanem hogy jegyet vegyenek a járatokra. Ehhez persze megfelelő szolgáltatás kell. A hosszú távú fennmaradás csak a közös összefogással, illetve párbeszéddel valósulhat meg.

Buzás Péter, Makó polgármestere hozzátette: a vasút ügye egy folyamat. Különböző stádiumai vannak, melyekre különböző eszközökkel lehet hatni. Vannak akik tüntetnek, vonatozva demonstrálnak, de lehetőség van a lobbira is. A vasút megmaradásának ez talán a leghatékonyabb eszköze, ezt használták. Most jól haladnak a tárgyalások, a tárca úgy tűnik más irányba kezdett gondolkodni. Ezt a lobbit, a frakcióvezető Kozma József mellett, Bedő Tamás, csongrádi polgármester irányította - fűzte hozzá.

Kozma József a jövőt vázolva elmondta: a megye és a régió fejlődése elképzelhetetlen a vasút visszafejlesztésével. Ezek az érintett vonalak ugyanis a hamarosan már nem csak a megyében lehetnek fontosak, később részei lehetnek például a kikindai vasútnak, melynek már a régió összekötésében lesz fontos szerepe.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását