2024. április 23. - Béla

Mozgósítják a vajdasági magyarokat

Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke arra kéri Göncz Kinga külügyminisztert, diplomáciai úton kérjen magyarázatot Belgrádtól, amiért "a délszláv háborúkat idéző katonai mozgósítási hullám zajlik a vajdasági magyarok körében"
2007. november 22. csütörtök 14:09 - Hírextra
A magyar külügyminiszter a leghatározottabb formában tiltakozzon, ha kiderül, hogy a vajdasági magyarok december 3-ára szóló mozgósítása bármilyen formában összefügg a koszovói kérdés rendezésének december 10-ig kitűzött határidejével - írta Németh Zsolt az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.

A külügyi és határon túli magyarok bizottságának elnöke a kommünikében kitért arra, hogy a vajdasági magyarok körében tapasztalható jelenségre Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke hívta fel a figyelmet.

Németh Zsolt szerint a határon túli magyarság semmilyen formában nem használható nyomásgyakorlásra és fenyegetésre. A fideszes politikus kérésével kapcsolatosan együttműködést ajánlott Göncz Kinga külügyminiszternek.

Pásztor István, a VMSZ elnöke a Zomborból és környékéről pártjához érkezett bejelentések alapján korábban arról adott tájékoztatást, hogy több tucat nyugat-bácskai magyar kapott behívót az elmúlt napokban. A katonai szolgálatukat már letöltött, de még hadköteles embereknek az értesítés szerint december 3-án meg kell jelenniük a körzeti katonai parancsnokságon, hogy megkapják új, egy esetleges háborús helyzet esetén érvényes beosztásukat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását