2024. május 5. - Györgyi

Posztdoktori ösztöndíjasok randevúja

Az idén 15 fiatal kutató, köztük 7 külföldről hazatérő ifjú tudós nyert Magyary Zoltán posztdoktori ösztöndíjat. A Magyary Zoltán Felsőoktatási Közalapítvány támogatására ez évben 95-en pályáztak - mondta Hargitai Gábor, az oktatási tárca főosztályvezetőj
2007. november 22. csütörtök 14:00 - Hírextra
Köszöntőjében hangoztatta: a létrehozása óta eltelt 14 évben 775 fiatal kutató pályázott a Magyary Zoltán posztdoktori ösztöndíjra, amelyet 169-en nyertek el. Fogalmazása szerint a sikerrel pályázók közül mintegy háromtucat kutató külföldről tért vissza, az ösztöndíj beilleszkedésüket segítette.

A posztdoktori ösztöndíjat a Magyary Zoltán Felsőoktatási Közalapítvány jogelődje hozta létre 1994-ben a tehetséges és a nemzetközi tudományos életben tapasztalatot szerzett fiatal kutatók hazatérésének ösztönzésére - tudta meg az MTI Galamb Veronikától, a közalapítvány titkárától. A pályázatban azonban a hazai PhD-képzésen fokozatot szerzett és itthoni kutatóhelyeken kiváló eredményeket elért fiatal tudósok is részt vehetnek - tette hozzá.

Tájékoztatása szerint a posztdoktori ösztöndíj szeretné megőrizni kiemelt szerepét a hazai ösztöndíjak sorában. Ennek érdekében az ez évi pályázati fordulóban az ösztöndíj összegét havi nettó 270 ezer forintra emelte és továbbra is biztosítja a 800 ezer - egymillió forint közötti kutatástámogatást. Az idén, az Oktatási és Kulturális Minisztérium 40 millió forintos támogatásán kívül, az Országos Tudományos Kutatási Alapprogramok (OTKA) 12 millió forinttal támogatja a Magyary-ösztöndíjasok kutatómunkáját és ez évben első alkalommal az ösztöndíj támogatásához is hozzájárul több mint 29 millió forinttal.

A Magyar Tudomány Ünnepéhez kapcsolódó kétnapos találkozó lehetőséget nyújt a Magyary Zoltán és az OTKA posztdoktori ösztöndíjasok számára, hogy kutatási eredményeiket bemutassák. A rendezvény alkalmat ad arra is, hogy a főként budapesti egyetemeken tevékenykedő kutatók megismerkedjenek a győri Széchenyi István Egyetemmel.

Szekeres Tamás, az egyetem rektora a konferencia megnyitóján a város és a felsőoktatási intézmény kapcsolatának fontosságáról szólt. Az öt éve egyetemi rangot elnyert felsőoktatási intézmény vezetője hangoztatta: az egyetemmé váláshoz a gazdasági szféra és a város anyagi erőforrásokat biztosított. Ugyanakkor az oktatási tárcától nem kaptak támogatást. A hozzájuk hasonló felsőoktatási intézmények állami költségvetési támogatásának jelenleg is mintegy a feléből működnek sikeresen.

Szekeres Tamás úgy vélekedett: a győri egyetem hosszú távú fennmaradásának egyetlen esélye van, ez pedig az, ha a várossal, Győr gazdaságával és társadalmával szoros viszonyt alakít ki.
A találkozó második napján, pénteken, adják át az ösztöndíjakat a fiatal kutatóknak, akik eddigi tudományos eredményeiket bemutató előadásokon ismertetik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását