2024. április 29. - Péter

Az alapítvány új, a feladat régi

Egy sikeres közalapítvány önállóan megszűnik, valószínűleg egy nagyobba olvad. Vállalt feladatát, a határon túli magyar oktatásnak a kormány által finanszírozott segítését azonban az új alapítvány folytatja, s talán az előző években kimaradt, magyar lako
2007. november 22. csütörtök 09:52 - Hírextra

A Határon Túli Magyar Oktatásért Apáczai Közalapítványt azért hozta létre nyolc évvel ezelőtt a magyar kormány, hogy minél pártatlanabb, igazságosabb módon oszthassa el azt a pénzt, amivel a határon túli magyar nyelvű oktatást támogatja. Az alapítvány eddigi működése alatt mintegy hatmilliárd forintot fordított kinyilvánított céljára.

Más, határon túlra támogatást adó alapítványoktól eltérően - amelyek úgynevezett alkuratóriumokat működtettek az érintett országokban - az Apáczai budapesti kurátorai mindig a helyszínekre utaztak a pályázati döntés előtt. Megvizsgálták a pályázat helyességét, indokoltságát, hogy megvalósításával maradandót alkotnak-e, ellenőrizték az összeg ütemezett felhasználását és a végelszámolást.

Sok utazással járó, nehéz, aprólékos munkáról van szó, de így a pénz elosztása nem csúszott át az alkuratóriumok kezébe, jobban érvényesülhetett a pártatlanság. Egyébként az Apáczainak köszönhetően - melynek elnöki székében az évek során Berényi Dénes akadémikust Kőnig Sándor, Annus József, majd Stark Ferenc váltotta fel - sok szakképző iskola jutott kollégiumhoz, számítógéphez, szerszámokhoz. Faluház-oktatóközpontokat építettek, támogatták a beregszászi magyar főiskolát, Marosvásárhelyen a magyar orvosképzést, felújítottak, megvásároltak ingatlanokat stb. Ami az ingatlanok vásárlását illeti, a támogatásügyben korábban szokatlan módon az ingatlanokra jelzálogot jegyeztettek be az alapítvány javára. Ez elidegenítési és terhelési tilalmat jelentett. A szórványban élő magyar fiatalok elhelyezésére kollégiumokat építettek, melyeknek ma komoly hálózata van a Kárpát-medencében. A felnőttképzést, az át- és továbbképzést főként a nagy munkanélküliséggel sújtott térségekben támogatták, például a Vajdaságban.

Hozzájárultak tankönyvek megjelentetéséhez, az oktatási intézmények minőségbiztosításának megszervezéséhez, a tanulmányok segítéséhez ösztöndíjjal. Összeszámolni is nehéz, mi mindenhez járult hozzá az Apáczai közalapítvány, hogy korszerűbbé, színvonalasabbá tegye a határon túli magyar oktatást.

Nyolc év alatt azonban nem jutottak el mindenhova, maradtak fehér foltok. Ilyen az erdélyi Szilágyság, ahonnan egyetlen pályázat se érkezett. Az egyetemi városokban kollégiumokra lenne szükség. Most azonban az Apáczai valószínűleg befejezi munkáját, ugyanis egy 2006-os kormányülés értelmében átalakulnak a közalapítványok. Az Apáczai valószínűleg az Oktatásért Közalapítványba olvad. Hogy az új alapítvány figyelme kiterjed-e majd a fehér foltokra, az a jövő zenéje. Az viszont bizonyos, hogy a határon túli oktatás segítésének hajója, ha más formában is, nem fut zátonyra.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását