2024. április 27. - Zita

Sztrájk minden vonalon

Megkezdődött szerdán reggel 6 órakor a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) és a Vasutasok Szakszervezete (VSZ) hatórás országos vasutas sztrájkja. Az autóbuszok kétharmada állt le szerdán reggel hat órakor Vas megyében a Vasi Volán szolidaritás
2007. november 21. szerda 09:54 - Hírextra
A többség támogatja a sztrájkokat

Simon Dezső, a VSZ elnöke a távirati irodának elmondta, hogy a szárnyvonalak bezárása, a menetrend szűkítése, és az ezzel járó munkahelyek megszűnése ellen tiltakoznak. A VSZ kedd esti felmérése szerint a vasútnál munkában lévők többsége sztárjkol szerdán délig.

Gaskó István, a VDSZSZ elnöke közölte, hogy a vasúti mellékvonalak bezárásán túl – összhangban a Liga követeléseivel – az egészségügy magánosítása, illetve a január elsejétől életbelépő nyugdíjmegállapítás szabálya ellen tiltakoznak. A VDSZSZ szerint mintegy 10 ezer vasutas sztájkol majd a MÁV vonalain 6 és 12 óra, illetve a GYSEV-nél 6 és 8 óra között. Kavalecz Imre, a MÁV sajtófőnöke elmondta: a munkabeszüntetés mintegy 1.200-1.300 személyszállító vonatot érint, és a tehervonatok sem közlekednek. A

MÁV tájékoztatása szerint bizonytalan lesz a vasúti közlekedés szerdán, mivel nincs megállapodás a még elégséges szolgáltatásokról, ezért a munkabeszüntetés idéjén, illetve azt követően késésekre, járatkimaradásokra, útvonal rövidülésekre kell számítani. A MÁV a vasúton történő eljutást a még elégséges szolgáltatásokról szóló megállapodás hiányában nem tudja garantálni, ezért ebben az időszakban a vonaton történő utazást felelősen nem javasolja.

A sztrájk előtt elindult vonatok még bemennek a következő állomásra. A nemzetközi vonatok a belföldi határon várakoznak. Kavalecz Imre elmondta: a forgalom helyreállítása csütörtökön üzemkezdetre várható. A sztrájktörvénynek megfelelően az utasbiztonság, a vagyonvédelem biztosított lesz a sztrájk ideje alatt is. A MÁV-START Zrt. a munkabeszüntetés miatt elhalasztott utazásokra szóló, előreváltott menet- és helyjegyek árát a kezelési költség levonása nélkül visszatéríti a meghatározott feltételek mellett.

A GySEV-sztrájk alatt üres volt a soproni és a győri vasútállomás

Szerdán reggel 6 és 8 óra között a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút (GYSEV) Zrt. dolgozói sem vették fel a munkát, miután a GySEV Dolgozók Szabad Szakszervezete is csatlakozott a vasutassztrájkhoz; a győri és a soproni vasútállomás szinte üres volt, az utasok felkészültek a munkabeszüntetésre.

Balla György, a szakszervezet helyi vezetője az MTI-nek elmondta, hogy ez idő alatt nem indultak vonatok a GySEV pályaudvarairól, az úton lévők a legközelebbi állomásra befutottak. Stöckert Dávid, a GySEV Zrt. kommunikációs munkatársa közölte: a társaság reggel 6 óra és negyed 7 között egy-egy vonatpótló buszt indított Sopron és Győr, Sopron és Szombathely, továbbá Szombathely és Szentgotthárd között.

Hozzátette, hogy a sztrájk nem érintette a nemzetközi forgalmat, a Sopron és Ausztria közötti közlekedés zavartalan volt.

A fővárosi pályaudvarokon sem járnak a vonatok

A budapesti főpályadvarok a sztrájk miatt jelenleg nem indítanak és nem fogadnak vonatokat - közölte Kavalecz Imre, a MÁV sajtófőnöke reggel hét órakor az MTI-vel. Hozzátette: a Szob-Vác vonalon a forgalomirányítók nem sztrájkolnak, amennyiben a kalauzok felveszik a munkát, néhány vonat közlekedhet ezen a szakaszon. Néhány vonat közlekedik Győr és Tatabánya között, illetve a dél-balatoni vonal Szabadbattyán és Balatonszentgyörgy közötti szakaszán. Kaposvár és Vásárosdombó között egy vonat indult 6 óra óta.

Vasban leállt az autóbuszjáratok kétharmada, a Körös Volán is sztrájkol

Az autóbuszok kétharmada állt le szerdán reggel hat órakor Vas megyében a Vasi Volán szolidaritási sztrájkja miatt. „Szakszervezetünk előzetesen megállapodott a még elégséges szolgáltatás mértékéről, ennek megfelelően indulnak vagy maradnak az állomásokon az autóbuszok” – mondta a távirati irodának Németh Károly, a Vas Megyei Közúti Közlekedési Független Szakszervezet elnöke.

Hozzátette: a megállapodás szerint a szerződéses járatok közlekednek, az iskolabuszok is menetrendszerűen járnak, és a munkásjáratok is elszállították az éjszakai műszak dolgozóit. Szombathelyen a helyi járatok harmada is közlekedik, elsősorban a törzsvonalakon.

A vidéki városokban ennél is ritkábbak a járatok. Az utazóknak azt tanácsolják, érdeklődjenek az információs telefonszámokon. Szombathelyen az Ady téri buszpályaudvaron alig néhány utas várakozott a sztrájk kezdetekor, ők előre tájékoztatást kértek arról, hogy indul-e az autóbuszuk vagy sem. Budapestre, Zalaegerszegre, Szegedre és Kaposvárra is elindultak a távolsági járatok, a sztrájk nem érintette az Ausztriába induló két nemzetközi járatot sem.

Amíg a néhány utas békésen várakozott, az autóbuszvezetők pihenőhelyén éles vita bontakozott ki a szakszervezet képviselője és néhány sofőr között. A buszvezetők keményebb fellépést kértek számon a szakszervezeti vezetőtől, teljes leállást sürgettek. „Ez így nem sztrájk, keményebben oda kellene tenni magunkat, ha eredményt akarunk elérni” – mondta az egyik sofőr akinek a még elégséges szolgáltatás jegyében el kellett indulnia. Németh Károly azzal érvelt, a mostani munkabeszüntetés „csatlakozási sztrájk”, nem a Volán társaság ellen, hanem a kormánynak a nyugdíjszabályok megváltoztatására tervezett intézkedései ellen irányul.

A Körös Volánnál működő Békés Megyei Közlekedési Szakszervezet vezetője, Hoffmann Antal szerint a társaság dolgozóinak több mint nyolcvan százaléka vesz részt szerdán a hat és nyolc óra közötti sztrájkban. Békésben nem indultak el a helyi és helyközi járatok, de a távolságiak menetrend szerint közlekednek. Hoffmann Antal az MTI-nek elmondta: a reggeli időszakban becslése szerint 20-30 ezer embert érint a volánosok sztrájkja. A buszpályaudvaron az MTI tudósítója nem látott egyetlen utast sem, az utazók tudták, hogy reggel sztrájk lesz.
Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását