2024. május 3. - Tímea, Irma

November 29-én búcsúznak az akadémikustól

Kubinyi András akadémikus hamvasztás utáni búcsúztatása november 29-én 13.30 órakor lesz Budapesten, a Magyar Szentek templomában - tudatta a Magyar Tudományos Akadémia (MTA), az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) és a történész családja szerdán az MTI-
2007. november 21. szerda 15:42 - Hírextra

Az Akadémia rendes tagja, az MTA Régészeti és Történelemtudományi Bizottságának tagja, az ELTE emeritus professzora november 9-én, életének 79. évében hunyt el.

Kubinyi András a Középkori Régészeti és az Egyháztörténeti Albizottság elnöke, a Várostörténeti Munkabizottság és a Művelődéstörténeti Bizottság társelnöke volt.

"Személyében a magyar és nemzetközi középkori történet- és régészettudomány kiemelkedő kutatója és az egyetemi oktatás iskolateremtő egyénisége távozott körünkből" - áll a gyászjelentésben.
Kubinyi András 1929. január 28-án született Budapesten. Tanulmányait a Pázmány Péter Tudományegyetemen végezte, 1947-ben és 1948-ban az Eötvös Kollégium tagja volt. Pályáját általános iskolai tanárként kezdte, majd levéltárosként dolgozott Miskolcon. 1954 és 1978 között a Budapesti Történeti Múzeum munkatársa, 1969-től a középkori osztály vezetője volt.

1978-tól az ELTE régészeti tanszékének docenseként, 1988-tól egyetemi tanáraként dolgozott. 1990 és 1994 között a középkori és kora-újkori régészeti tanszék vezetője volt. 2001-ben emeritus professzori címet kapott.

Kubinyi András 2001-től volt az MTA levelező tagja, az idén lett a tudós testület rendes tagja. A magyar-osztrák, valamint a magyar-román történész vegyesbizottság tagja volt. Részt vett az Acta Archaeologica és a Századok szerkesztőbizottságának munkájában.

Kutatási területe a középkori történelem és régészet volt, Mátyás király és a Jagellók kora, a középkori mindennapi élet.

A Miskolci Egyetem 1999-ben díszdoktorává avatta. Munkásságát 1992-ben Pro civitate Austriae elismeréssel, 1997-ben Szűcs Jenő-díjjal, 1999-ben Eötvös József-koszorúval, 2001-ben a Magyar Felsőoktatásért Emlékplakettel ismerték el.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását