2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Külkapcsolati koalíciós egyeztetés

Az SZDSZ-szel egyeztette a külügyminiszter szerdán a kormány készülő külkapcsolati stratégiáját; Göncz Kinga a Liberális Külpolitikai Tanács tagjaival találkozott.
2007. november 21. szerda 13:10 - Hírextra

A külügyi pályafutásom alatt látott dokumentumok közül a mostani messze a legkiemelkedőbb - méltatta a külkapcsolati stratégia tervezetét Eörsi Mátyás, az SZDSZ frakcióvezetője, a Liberális Külpolitikai Tanács elnöke a megbeszélés utáni sajtótájékoztatón.

A parlament Európai ügyek bizottságának elnöki tisztét is betöltő Eörsi Mátyás úgy értékelt, hogy az anyagnak nagyon sok erénye és csak néhány hiányossága van. Szerinte a hiányosságok éppen abból fakadnak, hogy egy konszenzusos dokumentum készült, amely eséllyel pályázhat minden parlamenti párt támogatására.

A külkapcsolati stratégiának két kérdésre mindenképpen választ kell találnia. Arra, hogy Magyarország milyen hatást akar gyakorolni a külvilágra, és arra is, milyen területeken akarjuk a környező világ hatását Magyarországon - fogalmazott a liberális frakcióvezető.

Göncz Kinga fontosnak nevezte a megbeszélést, amelyen elmondása szerint sok dilemmát megtárgyalhattak. Mint mondta, a tervezetben súlyt helyeztek az érték-, illetve az érdek alapú külpolitizálás egyensúlyának megvalósítására. A külügyminiszter tájékoztatása szerint foglalkoztak a régiók fontosságával, a globális kihívásokra adott válaszokkal, valamint az európai uniós és a NATO-tagsággal összefüggő kérdésekkel is.

A diplomácia irányítója kihívásnak nevezte, miként lehet a szomszédi kapcsolatokat úgy alakítani, hogy azokban benne foglaltasson a határon túli magyar közösségekkel fenntartott kötelékekre vonatkozó politika is.

A Külügyminisztérium koordinálásával és szerkesztésében készülő külkapcsolati stratégia tervezetét a kormány első olvasatban október 31-én hagyta jóvá, a dokumentum társadalmi és politikai egyeztetése november 15-én kezdődött. Göncz Kinga kedden a határon túli magyar szervezetek képviselőivel is tárgyalt a tervezetről.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását