2024. április 27. - Zita

Nyelvszépségversenyt rendeztek

Nyelvszépségversenyt rendeznek Észtországban az államalapítás 90. évfordulója alkalmából. "Egy régi történet szerint egyszer már volt nyelvszépségverseny és az észt a 'soida tasa ule silla' (kb. Lassan menj a hídon át) mondattal elhozta az ezüstérmet" - m
2007. november 20. kedd 13:37 - Hírextra

A versenyt a kis baltikumi ország kilencvenedik születésnapján újra megrendezik.
Lukas felkérte a kollegákat az egész világon, hogy tegyék közzé a felhívást az iskolákban, a tanulók pedig gyűjtsenek legfeljebb hétszavas mondatokat és készítsenek róluk hangfelvételt. A nagy nyelvversenyt jövőre, február 24-én tartják.

Kilencven éve, 1918-ban ezen a napon hirdette ki Észtország a függetlenséget Oroszországtól. A második világháborúban aztán a szovjetek megszállták, és független, szabad állam csak 1991 augusztusában lett újra, amikor a Szovjetunió már erősen düledezett.

Észtország 2004 május 1-jén csatlakozott az Európai Unióhoz, azóta az észt hivatalos uniós nyelv. 1,1 millióan beszélik, a finnugor nyelvcsaládba tartozik. Az anyanyelvi beszélők közül 950 ezren Észtországban élnek, a többiek szétszóródva a világon, elsősorban Finnországban, Oroszországban, Svédországban, Németországban és Ausztráliában.

A 19. századtól fogva a szinte állandóan idegen uralom alatt élő észtek számára a nyelvápolás, a nyelv megtartása volt a legfontosabb az etnikai identitástudat megőrzésében.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását