2024. április 18. - Andrea, Ilma

Hamburger a rántott sertésborda ellen

Sokan elítélik a gyorséttermeket, mert úgy gondolják ott csak hizlaló, egészségtelen ételek kaphatók. Tény, hogy a rendszeres, túlzásba vitt hamburgerfogyasztás nem egészséges, de mértékkel beilleszthető az étrendbe. Egyébként a népszerű ételek sok esetbe
2007. november 20. kedd 11:33 - Hírextra
Henter Izabella dietetikus - az egyik gyorsétterem-lánc felkérésére - olyan összehasonlító táblázatot készített, amely a gyorsétterem által kínált termékek energia- és tápanyagtartalmát hasonlítja össze más népszerű ételekével. Az összehasonlítás alapját a kifőzdék, gyorséttermek, szendvicsbárok kínálata adta, vagyis azok az ételek, amelyeket gyakran fogyasztanak az emberek.
A tájékoztatóból kiderül például, hogy a félbarna kenyérből készített párizsis szendvics (364 kcal) kalóriaértéke meghaladja a sajtburgerét (300 kcal). Egy igazán "vaskos" hamburger, a Big Mac is kevesebb kalóriát (495 kcal) tartalmaz a hasábburgonyával tálalt, rántott sertésszeletnél (650 kcal), amely pedig elég gyakran kerül az asztalra a magyar háztartásokban. A félzsíros sült hús rizibizivel sem éppen könnyű fogás, kalóriaértéke 611. Egy adag (230 gramm) sajttal és baconnel "dúsított" spagetti pedig 776 kalóriát tartalmaz.

A többi közismert étel sem kimondottan diétás, a rántott csirkecomb görög salátával (350 gramm) 757 kcal, a rizses hús (270 gramm) 430 kcal, a natúr sült pulykamell zöldséges rizzsel (260 gramm) 501 kcal.

A közkedvelt desszertek, édes készítmények közül a túrógombóc (190 gramm) 274 kcal, az ízes bukta (120 gramm) 457 kcal, és a túrós batyu (75 gramm) 250 kalóriaértéke is meghaladja a gyorsétteremben kínált almás pite tápértékét.

Az összeállítás rámutat arra, hogy a gyorséttermi ételek megbélyegzése alaptalan, ezek ugyanúgy részei lehetnek a kiegyensúlyozott, tudatos táplálkozásnak, ha mértékkel fogyasztják őket. De hangsúlyozottan oda kell figyelni más népszerű ételek mértékletes fogyasztására is - állítja Henter Izabella.

Ebben nyújt segítséget az Irányadó Napi Beviteli Érték (INBÉ), amely egy új - Magyarországon nyáron bevezetett - jelölési rendszer. Az INBÉ-t az Európai Unió élelmiszeripari konföderációja (CIAA) dolgozta ki, és számos országban (Nagy Britannia, Írország, Olaszország, Németország, stb.) már sikeresen alkalmazzák.

Magyarországon az egyik gyorsétterem-lánc, valamint nyolc hazai cég termékein található meg. A táblázatba foglalt adatokból megtudható a választott étel főbb energia és (fehérje, zsír, szénhidrát, só) tápanyagtartalma, valamint az is, hogy ez a mennyiség mekkora része a napi javasolt beviteli mennyiségnek.

A 2000 kilokalóriás iránymutató energia-beviteli értéket egy átlagos fizikai aktivitású, átlagos testtömegű, egészséges felnőtt nő igényei alapján állapították meg. Ennek oka, hogy a nők "átlagos étlapja" a napi beviteli értékek szempontjából a két véglet, a gyermekeké és a férfiaké közé esik. Az energiabevitel egy ugyanilyen kondíciójú felnőtt férfi esetében 2500 kalória, míg a gyermeknél alacsonyabb, körülbelül 1800 kalória. Természetesen a napi tápanyagszükséglet számos tényezőn múlik, mint például a fizikai aktivitás, egészségi állapot, életkor, testmagasság, testtömeg.

Az új jelölési rendszert elsőként az úgynevezett Gyors 8 (Fast 8) vállalatcsoport tagjai vezették be. Azóta egyre több cég csatlakozik ehhez az önkéntes vállaláshoz annak érdekében, hogy minél egységesebb és hatékonyabb legyen a jelölési rendszer. A cél az, hogy a cégek összefogásával, minél eredményesebben ösztönözzék a fogyasztókat a tudatos választásra.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását