2024. április 19. - Emma

Elkelt a Jancsó-könyvtár

Megvették, méghozzá jó áron Jancsó Elemér könyvtárát a Studio Antikvárium két, egymást követő hétfői aukcióján. A 666 tételt tartalmazó válogatásban a kolozsvári egyetemi tanár, irodalomtudós könyvei mellett más régiségek is szerepeltek.
2007. november 20. kedd 14:46 - Hírextra

A gyűjtők azonban a dedikált, hitelesen a Jancsó-tékából származó könyveket részesítették előnyben, s a viszonylag alacsonyról indított tételek egyike-másika sokszoros leütési árat hozott.

"Jancsó Elemérnek Ady szeretetében Bölöni György. Páris, 1934 dec 25" - ajánlás olvasható az Igazi Ady első kiadású, számozott példányán. Az André Kertész fényképeit tartalmazó kötetért megadták a 110 ezer forintot. A Nincsen apám se anyám című József Attila verseskötet mindössze ezer számozott példányban jelent meg. Az aukción a 643-as számúért 46 ezer forinton koppant a kalapács. Pintér Jenő Magyar irodalomtörténetéért sokan harcba szálltak, így 60 ezer forint helyett 180 ezerért vitte el valaki.

A legtöbbet, 340 ezer forintot a Kner-klasszikusok sorozat A magyar költészet remekei Balassitól Tompáig tizenkét kötete érte el. A kiadványok fametszetű könyvdíszeit, nyomdajegyeit, iniciáléit és körzeteit Kozma Lajos készítette. Minden mű az ötven példányban megjelent, félbőr kötésű változat egyike.

A Magyar Írás irodalmi és művészeti lap 1923-as számai és a Magyar Írás Az új művészetért, eredeti Derkovits Gyula, Botnyik Sándor, Gábor Jenő, Máttis-Teutsch János, Molnár Farkas metszetekkel illusztrált kiadványai 60 ezer forintról 140 ezerig bírták.

A 18. századi magyarországi tudományosság egyik legjelentősebb, terjedelmében Apáczai Enciklopédiáját is felülmúló munkája a Miscellanea Szentiványi Mártontól. Szentiványi 1675-től szerkesztette a nagyszombati kalendáriumokat, és írta azok tudós-ismeretterjesztő mellékleteit. Ezek anyagát gyűjtötte össze, bővítette ki és dolgozta át egységes formába e művében. A latin nyelvű, 1689-ben kiadott műért 95 ezer forintot fizetett valaki.

Az utazásról szóló könyveket mind egy szálig magasra licitálták. 80 ezer forintról indították Guérin Victor Szent Földjét, Charles Sydney Goldmann dél-afrikai útikönyvét és Joseph Nash Angliáról szóló négykötetes művét - a leütések összege pedig: 200, illetve 240, és 260 ezer forint. Sándor Móricz gróf ördöglovas kalandjairól 1709-ben németül megjelent díszes kiadvány 100 ezer forintot ért el.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását