2024. április 19. - Emma

Szent Erzsébet-emlékrendezvények

Milyen volt a középkori női eszmény, miként testesítette meg azt Árpád-házi Szent Erzsébet - egyebek között erre próbáltak választ adni a székelyföldi kegyhelyen, Csíksomlyón.
2007. november 20. kedd 14:43 - Hírextra

Árpád-házi Szent Erzsébet alakja, szellemisége volt a témája a csíksomlyói konferenciának, amelyet a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) Magyar Irodalomtudományi Tanszéke, a BBTE Német Nyelv és Irodalom Tanszéke és a Gyulafehérvári Caritas szervezett a hét végén.

A jubileumi évet a Jakubinyi György erdélyi római katolikus érsek által celebrált hálaadó szentmise zárta. A 800 éve született Szent Erzsébetre emlékezve hangsúlyozta, hogy az Árpád-házi királylány szent élete a XXI. században is érvényes példa lehet.

Vasárnap e vallási-történelmi személyiség emlékének a jegyében napi gyűjtéssel segítette az idős rászorulókat a gyulafehérvári római katolikus főegyházmegye segélyszervezete, a Caritas.

Gyergyószentmiklóson Szent Erzsébet-cipót osztottak középkori viseletbe öltözött asszonyok a templomból kijövő híveknek.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását