2024. április 27. - Zita

Tévhitek a tudomány tükrében

Tévhitek a tudomány tükrében címmel öt előadásból álló sorozatot szervez a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) a középiskolások számára a magyar tudomány ünnepe kapcsán, az első két rendezvényt kedden tartják Budapesten, az MTA székházában.
2007. november 19. hétfő 19:33 - Hírextra

"A középiskolásoknak szervezzük, nagy a túljelentkezés" - mondta Pléh Csaba, az MTA főtitkár-helyettese, a magyar tudomány ünnepe rendezvénytanácsának elnöke hétfőn az MTI-nek.
Hozzátette: két okból került előtérbe a téma. Mint rámutatott, a tévhitek alapvető kérdésként jelentkeznek az emberi gondolkodás egész szerkezete, szerveződése szempontjából.

"Mi egyrészt fel akarjuk hívni a fiatal nemzedék figyelmét a kritikus gondolkodásra. Látszólag logikus, látszólag összefüggő, látszólag meggyőző felfogásokban vegyék észre, hogy hol van egy kis csúsztatás, egy kis turpisság. A tudományos érvelés, bizonyítás általános példáit is megmutatjuk a téveszmék leleplezésén keresztül" - emelte ki az MTA főtitkárhelyettese.

Közlése szerint a rendezvénysorozat célja az is, hogy megragadja a fiatalokat, közelebb hozza hozzájuk a tudományt, megmutatva, hogy az "mennyire izgalmas, feszítő dolog".

Pléh Csaba kiemelte a "sajátos, speciális" témaválasztást is. Mint elmondta, szó esik majd a természetfölötti jelenségekkel kapcsolatos téveszmékről is.

Tájékoztatása szerint két előadáson bemutatják a diákoknak a történelemmel, azon belül a magyar középkori, illetve a legújabb kori magyar történelemmel kapcsolatos téveszméket.

"Nyilvánvalóan ezek különleges jelentőségűek társadalmilag" - hangsúlyozta Pléh Csaba.
Kedden két rendezvényt tartanak: először Gyulai József Széchenyi-díjas akadémikus Távhitek tündöklése és bukása címmel tart előadást, majd Zsoldos Attila, az MTA Történettudományi Intézetének tudományos tanácsadója a középkori magyar történelemmel kapcsolatos tévhitekről beszél.

November 26-án szintén két előadás lesz: Szabó Gábor akadémikus a fizika szemszögéből világítja meg a tévhiteket, Romsics Ignác akadémikus pedig A magyar politikai gondolkodás Horthy-képei címmel tart előadást.

Egy nappal később a középiskolások Bányai Éva egyetemi docens közreműködésével a hipnózissal kapcsolatos mítoszokkal, téves elképzelésekkel és a valósággal ismerkednek meg.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását