2024. április 20. - Tivadar

Királyi gyémántlagzi

Gyémántlakodalmát ünnepelte hétfőn II. Erzsébet angol királynő és férje, Fülöp herceg. A királyi pár istentiszteleten vett részt a Westminster-apátságban, ahol 60 évvel ezelőtt nagy pompával összeházasodtak.
2007. november 19. hétfő 19:27 - Hírextra

A 81 éves királynő az első brit uralkodó, aki megünnepelheti házasságkötésének 60. évfordulóját. Kedden hitvesével, a 86 éves edinburgh-i herceggel a tervek szerint Máltára utazik, ahol az ifjú pár az esküvő után élt.

A királynő fehér kalapban és kabátban, Fülöp herceg pedig fekete szalonkabátban helyi idő szerint fél tizenkettőkor érkeztek az apátságba, ahol az anglikán egyház főpapjai fogadták a királyi párt. A kórusok és a zenészek ugyanazokat a műveket adták elő, mint hatvan éve, a 2000 fős vendégkoszorúban ott volt Károly herceg trónörökös hitvesével, Camillával, a királyi család tagjai, Gordon Brown brit miniszterelnök és felesége, Sarah asszony.

A királyi család személyzetének mintegy 500 tagja, valamint az aznap házasuló párok szintén meghívást kaptak a hálaadásra.

Vilmos herceg, a királynő unokája és a második a trónöröklés sorrendjében, részletet olvasott fel a bibliából, Judi Dench színésznő pedig egy költeményt adott elő, amelyet az udvari költő erre az alkalomra alkotott.

Canterbury érseke, az anglikán egyház feje megáldotta az uralkodópárt, és "kérte az Urat, hogy újítsa meg szíveikben ma az egymásnak tett fogadalmat".

Mielőtt elhagyták volna az apátságot, a királynő és az edinburgh-i herceg néhány pillanatra meghajolt az anyakönyv előtt, amelyet hatvan éve szinte napra pontosan a kézjegyükkel elláttak.
A fiatal hercegnő és Philip Mountbatten tengerésztiszt 1947 november 20-án lépett frigyre. Esküvőjük, amelyen a háborúból kilábaló európai országok számos koronás fője jelen volt, elkáprázatta a nagyközönséget.

A kormány a leendő királynőnek is kiutalta a kvótán felül járó 200 plusz ruhajegyet, amely a korabeli rendelkezések szerint minden, esküvőre készülő menyasszonyt megilletett. A hercegnő elefántcsontszínű, 4,5 méteres uszállyal ellátott esküvői ruhakölteményét 10 ezer gyöngy díszítette, dekorációjához a tervező Botticelli Tavasz (Primavera) című alkotásából merítette az ihletet.
A palota és az Admiralitás között húzódó híres Mall sugárút mentén óvatos becslések szerint is egymillióan éltették a Westminster-apátságba hintózó ifjú hercegi párt, a világ pedig elhalmozta őket ajándékokkal. Az udvar 2500-nál több ajándéktárgyat tart nyilván; akinek csak arra volt pénze, az szardíniát vagy egy zacskó cukrozott mandulát küldött a jegyeseknek, de érkezett 76 díszes zsebkendő, 30 sál, 148 pár harisnya, 16 hálóköntös, sőt egy mosógép és egy hűtőszekrény is.

Fülöp, Viktória királynő ükunokája, lemondott görög és dán hercegi címéről, valamint görög ortodox vallásáról, amikor Erzsébet férje lett. Házassága után az edinburgh-i címet kapta.

Az uralkodói pár kedden Máltára látogat, ahol 1949 és 1951 között élt, majd Ugandába utazik, ahol a nemzetközösségi államfők csúcstalálkozója kezdődik november 23-án.

A királynő máltai tartózkodását, ahol tengerésztiszt férjével élt, mielőtt 25 éves korában trónra lépett volna, élete legszebb időszakaként tartja számon.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását