2024. április 26. - Ervin

A bűnmegelőzésről tárgyaltak

A bűnmegelőzés javításában a közösségi feladatvállalás további erősítésére van szükség - hangoztatták a rendőrségi vezetők az Észak-alföldi Regionális Államigazgatási Kollégium hétfői nyíregyházi ülésén, ahol a rendvédelmi bizottság két megye bűnmegelőzé
2007. november 19. hétfő 14:07 - Hírextra
A bűnmegelőzés hatékonysága csak akkor lehet jó, ha abban mindenki részt vesz és erőssé válik az emberek önvédelmi képessége - mondta Juhász Zoltán, a hajdú-bihari főkapitányság bűnmegelőzési osztályának vezetője.

Példaként említette: a kábítószeres bűncselekmények megakadályozásában nagy szerepe van annak, hogy a veszélyeztetett fiatalabb korosztály tagjait is igyekeznek bevonni a megelőzésbe. Az utóbbi eredményességét is jelzi szerinte az, hogy Hajdú megyében az ismerté vált bűnügyek mindössze egy százaléka függ össze a droggal.

Ugyanakkor rámutatott: 200 embert érintenek évente megyéjében a kábítószeres ügyek, tavaly 80 kilogrammot koboztak el, de a becslések szerint ennek a mennyiségnek a tízszerese eljut a feketepiacra. Házi István dandártábornok, Szolnok megye rendőrfőkapitánya arról szólt, hogy a kábítószer veszélyeire jobban fel kell hívni az általános iskolák, a közép- és felsőfokú intézmények diákjainak, pedagógusainak, sőt a szülőknek és a kulturális intézményeknek, illetve a vendéglátó helyek tulajdonosainak, dolgozóinak figyelmét, hiszen a felvilágosításnak nagy a visszatartó ereje.
A tábornok kitért a gyermek- és ifjúságvédelem intézeti erősítésére is, mivel az állami otthonokból évente a régióban több ezer gyermek tűnik el, s véleménye szerint egy részük bűnelkövetővé, vagy áldozattá válik.

Kovács Sándor ezredes, a szabolcsi főkapitányság bűnügyi igazgatója az ifjúságvédelem erősítésénél arra hívta fel a figyelmet, hogy ma már rablások, zsarolások is előfordulnak a fiatalok között, s az intézetekből megszököttek között akad olyan is, akit a prostituáltak közé kényszerítenek a "bűnöző elemek".

Az időskorúak sérelmére elkövetett bűncselekmények megelőzését ugyancsak fontosnak tartotta, kiemelve, hogy a települések közössége mellett, maguknak az érintetteknek is tenniük kell személyi, illetve a vagyoni biztonságuk erősítéséért.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását