2024. május 2. - Zsigmond

Nem engedélyezték az útlezáró demonstrációt

Három megyében egyszerre zárták volna le hétfőn a 86-os főút forgalmát a helybeli lakosok, de a rendőrség a forgalom nagy mértékű korlátozása miatt nem engedélyezte a teljes útzárral tervezett tiltakozó akciót - értesült szombaton az MTI.
2007. november 17. szombat 22:51 - Hírextra

A 86-os Útbizottság és a Levegő Munkacsoport által tervezett demonstráció kapcsán Fehér Zoltán, az útbizottság elnöke a távirati iroda megkeresésére elmondta: sem Győr-Moson-Sopron, sem Vas, sem pedig Zala megyében nem engedélyezte a rendőrség a teljes útzárat. Hétfőn ezért csak a Vas megyei Hegyfalunál tartanak félpályás útlezárást 8 és 16 óra között.

A demonstráció szervezője, Hajtó Ferenc elmondta, a rendőrség a Magyar Közútkezelő Kht.-ra hivatkozva azért tiltotta meg az akciót, mert szerintük nincs lehetőség a forgalom elterelésére, a forgalomszámlálási adatok szerint naponta 8900 gépjármű halad át a településen.

A sárvári rendőrkapitányság ügyeletes tisztje közölte, ha mégis lezárják a tiltakozók a 86-os főút mindkét sávját, a rendőrség feloszlatja a tüntetést.

A Levegő Munkacsoport MTI-hez korábban eljuttatott közleménye szerint a 86-os út mellett élők a demonstrációval szerették volna elérni, hogy haladéktalanul hozzanak intézkedéseket a számukra tűrhetetlen mértékű kamionforgalom korlátozására - közölte Szép Zsuzsa kommunikációs vezető.
A tiltakozó akcióról kiadott közlemény felidézi: a főút mellett lakók már 2004 óta kérik, hogy tehermentesítsék lakókörnyezetüket a nehézgépjárművektől. Több lakos pert indított kártérítésért és a veszélyeztetéstől való eltiltásért, mert a napi kétezer kamion dübörgése elviselhetetlenné teszi az út melletti életet.

Az érintett 13 település elkeseredett lakossága létrehozta a 86-os Útbizottság nevű civil szervezetet az itt élők érdekeinek védelmére. A kialakult, elviselhetetlennek tartott körülményekről levelet írtak Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek, Kóka János szakminiszternek és Lenkovics Barnabásnak, az állampolgári jogok országgyűlési biztosának, valamint az összes országgyűlési képviselőnek, kérve sürgős intézkedésüket.

Útlezárással járó demonstrációt legutóbb október 31-én Zalalövőn tartottak; a helyi lakosok akkor is a túl nagy forgalom ellen tiltakoztak, illetve a régóta követelt nyomvonal-korrekciókat hiányolták.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását