2024. április 30. - Katalin, Kitti

Vizsgálják az elmeháborodott szektavezért

A Penza mellett egy hónapja a föld alá vonult, és ott a világvégét váró 29 embert a rendőrség finom biztatására Pjotr Kuznyecov, a szekta vezére megpróbálta előcsalogatni a maguk építette barlangból, de nem járt sikerrel.
2007. november 16. péntek 15:42 - Hírextra
Kuznyecovot a hírek szerint csütörtökön egy pszichiátriai klinikára vitték kivizsgálásra.
Közben egyre több részlet derül ki a szektáról. A falucska lakói észre sem vették, hogy egyre több asszony - néha egész család - érkezik többek között Ukrajnából és Fehéroroszországból Kuznyecov rábeszélésére.

A Moszkovszkij Komszomolec című lap helyszíni beszámolója szerint az asszonyok részben a Kuznyecov építette imaházban, részben omladozó házikókban úgy éltek, mint egy kolostorban, senkivel nem álltak szóba. A legegyszerűbb élelmet Kuznyecov szállította nekik. Az imaházat ma is őrzi két nő, de baltával fenyegetnek mindenkit, aki megközelíti az épületet.

Kuznyecov az újonnan érkezőktől elvette az igazolványt, így visszaút nem is volt, de nem is nagyon akart senki elmenni. Egyetlen 17 éves lány tért észre: neki a falubeliek segítettek. Amikor nem tudták visszaszerezni igazolványát, mozgósították Kuznyecov édesanyját, neki sikerült jobb belátásra bírni a fiát.

A barlangba költözéshez a készleteket apránként gyűjtötték össze: mézet, cukorral ledarált gyümölcsöt, lekvárt, kétszersültet. Az építész végzettségű Kuznyecov tervei alapján kiásott barlangban állítólag vagy a kút, de még illemhely is. Az sem tűnt fel, hogy a helyi boltban 1200 nagy, vastag gyertyát rendeltek. Aztán egy szép napon éjnek évadján bevonultak a barlangba. A bejáratnál a szektaalapító hányta fel a földet a bejáratra, hogy ne is jusson senkinek eszébe kijönni.

Amióta kiderült a dolog, a falut elárasztották a rendőrök, katonák, kommandósok. A rendőrök lezárták a barlang környékét és éjjel-nappal őrzik, de egyelőre senkinek nem tudja, hogy mi fog történni.

Alekszandr Dvorkin, a vallást és szektákat tanulmányozó intézetek szövetségének vezetője elmondta: hasonló vallási közösségek az ország más részein is működnek, akad köztük olyan is, amely a világ végét várja, de olyan még nem volt, hogy a hívek beásták volna magukat a föld alá.

A Rosszija televízió műsorában a szakértő elmondta: ezek az emberek nem önként vonultak a barlangba, még ha így is néz ki a dolog, hanem a szektavezér lélektani manipulációjának hatása alatt. A totalitárius szekták általános gyakorlata a hívek tudatának manipulálása, elszigetelésük a megszokott környezetüktől, míg el nem jutnak egy afféle hisztérikus állapotba, amelyben a barlangban lévők is vannak. Dvorkin szerint komolyan kell venni a tömeges öngyilkossággal való fenyegetőzést, mert nyilván képesek rá. Végül hozzátette: Kuznyecovnak nyilván van valamilyen célja a szektával. Lehet, hogy valóban fanatikus, de a szekták vezérei a tapasztalatok szerint soha nem feledkeznek meg saját hasznukról: az kell kideríteni, hogy neki mi a jó ebben, s ezen keresztül kell hatni rá - vélekedett a szakértő.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását