2024. május 5. - Györgyi

Nyílt levélben fordult a környzetvédelmi miniszterhez

Nyílt levélben fordult a környzetvédelmi miniszerhez öt civil szervezet a Holcim Hungária Zrt. Nyergesújfalu-Tát térségébe tervezett cementgyárának engedélyeztetése körüli visszásságok miatt. A civilek szerint a környezetvédelmi engedélyeztetési eljárásba
2007. november 16. péntek 12:18 - Hírextra
Az öt szervezet nevében a nyílt levél egyik aláírója, a Válaszúton Alapítvány közleményben ismertette a Fodor Gáborhoz szóló nyílt levél tartalmát. A levélben kifogásolják, hogy a két éve zajló engedélyeztetési eljárásban minden szinten figyelmen kívül hagyják a környezetvédők álláspontjait. Az aláírók szerint a hatóság következetesen a beruházó véleményét, érveit, szakértőit helyezi előnybe a civilek és önkormányzatok hasonló rangú érveivel és szakértőivel szemben. A nyílt levél írói szerint úgy tűnik, hogy a zöldhatóság nem elfogulatlanul dönt, a környezet és az emberek értékeit nem veszik kellőképpen figyelembe.

A civil szervezetek felhozzák egyebek mellett, hogy az illetékes környezetvédelmi főfelügyelőség előbb pénzért akarta átadni az ügyfélként jelentkező Esztergomi Környezetkultúra Egyesületnek a részletes környezeti hatástanulmányt, mikor azt mint közérdekű adatot tavasszal kikérték. Az adatvédelmi ombudsman áprilisi állásfoglalásában a dokumentum kiadására kötelezte a hatóságot, ám az iratok mind máig sem érkeztek meg. A késlekedés hátráltatta a civil szervezeteket abban, hogy részt vegyenek a döntéshozatali munkában, pedig ennek elősegítése nemzetközi egyezmények alapján kötelessége a Magyar Államnak. A beruházó és az önkormányzatok, civilek által felkért szakértők véleményei, hatástanulmányai közül vizsgálat nélkül a cég dokumentumait fogadták el. A földrajzi elhelyezkedés miatt érintett szlovák felet is csak a Holcim álláspontjáról tájékoztatták. Az ügy második szakaszában a civilek által benyújtott majdnem ötven oldalnyi szakmai véleményt a felügyelőség egyáltalán nem vizsgálta. Nem vették figyelembe a helyi népszavazások eredményét, vagyis több tízezer ember akaratát sem.

A nyílt levelet a Válaszúton alapítvány, a Zöld Sziget Tát és Térsége Környezetvédelmi Egyesület, az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület, a Dorogi Környezetvédelmi Egyesület és a Védegylet egyesület írta alá. Azt kérik a szakminisztertől, hogy vizsgáltassa felül a cementgyár engedélyeztetési eljárását és tegyen azért, hogy a minisztérium által felügyelt eljárás törvényes, méltányos és a közérdeket szolgáló legyen.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását