2024. május 2. - Zsigmond

Szemét: vissza a feladónak?

Év elején eltűnhet az importszemét második fele is - tudta meg a Független Hírügynökség a szakminisztériumtól. A megoldásról egyelőre nem kíván nyilatkozni a tárca. Egyelőre annyi biztos, hogy a hónap végén befejezik a tárgyalást a németekkel és ha nem vá
2007. november 13. kedd 14:44 - Hírextra
Közben újabb 400 milliós bírság kiszabására készül a környezetvédelmi hatóság. Ezzel összességében 1 milliárd forint közelébe emelkedik a magyar cégek eddigi büntetése, bár eddig senki nem fizetett.

Tavaly decemberben robbant ki az importszemét-botrány. Több mint 20 helyen találtak illegálisan Magyarországra hozott német hulladékbálákat, összesen 4100 tonnát. Több, mint a felét, 2500 tonnát július végére visszaszállítottak Németországba. A másik feléről azonban azóta is vitáznak a magyar és a német illetékesek.

Erdey György, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVM) jogi szakállamtitkára a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy az eddigi tárgyalások nem vezettek eredményre, a németek csak a költségek felét vállalnák, Magyarország viszont ragaszkodik a 100 százalékhoz. A szakállamtitkár szerint e hónap végén lehet fordulat, ha addig - a következő esedékes tárgyaláson - nem születik megállapodás, uniós jogi eszközöket vesz igénybe hazánk. Ennek részleteit most dolgozzák ki - tette hozzá. Ezek ugyan hosszadalmas eljárások lehetnek, a miniszteri biztos szerint néhány hónapon belül megoldódhat az illegális német hulladék sorsa. Hogy milyen módon, azt nem árulta el, de hangsúlyozta, hogy semmiképpen sem szabad a magyar adófizetők pénzét költeni e célra.

Az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség szóvivője, Böhm András arról számolt be a Független Hírügynökségnek, hogy eddig az országos zöldhatóság 480 millió forint bírságot szabott ki 3 cégre a német hulladék beszállítása miatt, a regionális zöldhatóságok pedig további 100 milliós büntetésről döntöttek az illegális tárolás miatt. A következő hetekben újabb 400 millió forint bírságot fognak kiszabni másik 3 cégre. Ezzel együtt egy milliárd forint körül lesz az ügyben kirótt pénzbüntetés. Böhm András szerint azonban eddig senki nem fizetett. A pénz behajtására nincs is sok esély, több cég ellen csődeljárás van.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását