2024. április 26. - Ervin

Törvénytelen demonstrációkról a Parlamentben

Interpellációval fordul az igazságügyi és rendészeti miniszterhez két szocialista képviselő hétfőn az Országgyűlésben az október végi be nem jelentett demonstrációk és zavargások okozta károk megtérítése ügyében. Ezt az interpelláció két beterjesztője, Sz
2007. november 12. hétfő 14:47 - Hírextra

Arra szeretnénk ösztönözni az állampolgárokat és az állami szerveket, hogy az október 22-i, 23-i és 26-i törvénytelen demonstrációk okozta károk ellenértékét ne kívánják maguk viselni, hanem indítsanak polgári pert a károk megtérítésére - közölte Szabó Zoltán, ugyanerre biztatva az állami szerveket és a BKV-t is.

A képviselők arra szeretnének választ kapni, hogy miközben az evidencia, hogy a bejelentett törvényes demonstrációkkal kapcsolatos költségek az adófizetőket terhelik, evidencia-e ugyanez a be nem jelentett demonstrációk esetében is.

Bárándy Gergely szerint ezekre a szituációkra is igaz a polgári jog azon passzusa, hogy aki kárt okozott, az köteles megtéríteni. Elmondta: ismert, hogy a károkat, kik és hogyan okozták, mivel büntető ügyeket, szabálysértési eljárásokat folytattak le ellenük, és vannak ügyek, amelyekben már jogerős ítéletek születtek.

A képviselő szerint "senkinek nem kötelessége azt anyagilag fedezni, hogy valaki randalírozhasson az utcán, senkinek nem kötelessége utána a kárát saját magának állni". Nem várható el, hogy a jogkövető állampolgárok fizessék néhány randalírozó hobbiját - fűzte hozzá.

Az MSZP-s képviselő közölte: az államnak, az önkormányzatoknak, az önkormányzati fenntartású vállalatoknak kifejezetten kötelességük ezeket a kártérítési eljárásokat elindítani.
Mint mondta, remélik, hogy interpellációjuk után elindulnak ezek az eljárások.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását