2024. április 28. - Valéria

Kiállítás Szent Erzsébetről

Árpád-házi Szent Erzsébet születésének 800. évfordulója alkalmából szervezett kiállítást a bécsi magyar kulturális intézet, a Collegium Hungaricum.
2007. november 12. hétfő 16:55 - Hírextra

Az intézet galériájában kedden megnyíló, Korona, kenyér és rózsák elnevezést viselő tárlat anyagát a Hesseni Állami Levéltár állította össze. A kiállítás megszervezésében a Bécsi Magyar Katolikus és az Ausztriai Magyar Evangélikus Egyházközösség is közreműködött.

A magyar rendezők két fő mozzanatot kívántak előtérbe állítani. Egyrészt felhívni a figyelmet az Ausztriában is nagy tiszteletben tartott szent - az alpesi országban is számos templom, iskola, kórház viseli a nevét - magyar eredetére. Másrészt a magyar királylány karitatív tevékenységének bemutatásával aláhúzni a társadalmi szolidaritás fontosságát.

Árpád-házi Szent Erzsébet - vagy ahogy Európa-szerte ismerik: Thüringiai Erzsébet - a thüringiai őrgróf fényes udvarában nevelkedett, élete utolsó szakaszát pedig teljesen a felebaráti szeretetnek szentelte Marburgban.

A kiállítást tervek szerint Michael Chalupka, az Osztrák Diakónia (az evangélikus egyház karitatív szervezete) elnöke nyitja meg. Ott lesz Herwig Sturm evangélikus és Franz Scharl katolikus püspök, de jelezték részvételüket más egyházi vezetők, illetve a jótékonysági szervezetek képviselői is.

Üdvözlő beszédet mond Horváth István magyar nagykövet.

A Szent Erzsébet-tárlatot kísérő rendezvényként nyílik meg a Szent Korona ikonjai című kiállítás Perlaki József üvegképeiből, amelyek korábban a Mátyás-templomban voltak láthatók.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását