2024. május 5. - Györgyi

Könyvfieszta Budapesten

A Téli Könyvfiesztán, a szerző jelenlétében mutatták be Peter Spufford brit gazdaságtörténész Hatalom és haszon című kötetét, a Scolar Kiadó újdonságát pénteken Budapesten. A Scolar Kiadó péntek esti könyvbemutatóján Bán Zoltán András, a Magyar Narancs mu
2007. november 10. szombat 06:55 - Hírextra
A Kereskedők a középkori Európában alcímmel megjelent kiadványt Feiner Péter, az Országos Kereskedelmi Szövetség soros elnöke és Kozák Ákos, a Gfk Hungária Piackutató Intézet igazgatója méltatta.

Feiner Péter szerint a mai kereskedő sokat tanulhat a könyvből, bár abban a gazdaságtörténész a középkori üzleti világot mutatja be. A kereskedelemben azonban - mint mondta - nincsenek nagy csodák: venni kell és eladni, lehetőleg jól.

Kozák Ákos szólt arról, hogy a kereskedelem - elméletileg - mint a demokrácia egyik formája is megragadható, a rendszerváltás látványos jelensége a kiskereskedelmi formák modernizációja.
Peter Spufford nem először jár Magyarországon, harminc évvel ezelőtt éppen e munkájához végzett nálunk is kutatómunkát.

A több mint négyszáz oldalas, gazdagon illusztrált kötet Róbert Károly, Nagy Lajos, Luxemburgi Zsigmond és Corvin Mátyás korába viszi az olvasót. Akkoriban nem voltak kiskereskedelmi "multik", a beszállítók, a nagykereskedők hozták létre az első láncokat. Az itáliai üzleti életben például már volt, aki két boltja mellett bankot és biztosítási intézetet, textilgyárat, kereskedelmi flottát is üzemeltetett.

A középkori térképeket, metszeteket, festményeket bemutató könyv betekintést nyújt a korabeli Párizs, London, Velence kereskedelmi életébe, ismerteti a kezdetleges járműveket és a számos veszélyt rejtő kereskedelmi útvonalakat. A kötetből kiderül az is, hogy a legkorábbi csekket 1368-ban állították ki.

Peter Spufford csütörtökön az Eötvös Loránd Tudományegyetemen és a Közép-Európai Egyetemen, pénteken délelőtt pedig a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen tartott előadást.

Ezt fiatal zeneszerző-jelöltek előadásában audiovizuális performance követi, amelyet az 1972-es, "véres vasárnapként" elhíresült nap eseményei ihlettek: 1972. január 30-án egy brit katonai alakulat máig vitatott okokból tüzet nyitott az észak-írországi Londonderry városában felvonult békés tüntetőkre.

A helyszínen szombaton többek között Ranschburg Jenő és Vekerdy Tamás pszichológussal találkozhatnak az érdeklődők. A Vince Kiadó kastélyépítészetről szóló kötetét is szombaton ismerheti meg a közönség.
Forrás: mti
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását